VELIKI PROJEKT

Predstavljen projekt ‘Med dvemi vodami’, turistička ponuda Međimurja postat će atraktivnija

Ukupna vrijednost projekta 'Med dvema vodami' je 12.108.422,84 kuna, a 85% iznosa financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostalih 15 % financirati Međimurska županija i Općina Sveti Martin na Muri

Nakon svečanog potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Med dvemi vodami” u Rastokama, projekt je danas, 18. srpnja 2018. godine, predstavljen na konferenciji za medije koja je održana u Međimurskoj županiji. Projekt “Med dvemi vodami” prijavljen je u travnju 2017. godine na Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine” koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Konferenciji za medije prisustvovali su ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub, župan Međimurske županije Matija Posavec, voditeljica projekta iz Javne ustanove REDEA Petra Pavičić, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Međimursko županije Darko Radanović i stručni suradnik Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Zoran Šardi.

Projektni prijedlog pripreman je u suradnji s Međimurskom prirodom – Javnom ustanovom za zaštitu prirode, Međimurskom županijom, Javnom ustanovom REDEA, Turističkom zajednicom Međimurske županije i Općinom Sveti Martin na Muri. Ukupna vrijednost projekta “Med dvema vodami” je 12.108.422,84 kuna, a 85% iznosa financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostalih 15 % financirati Međimurska županija i Općina Sveti Martin na Muri. Glavne projektne aktivnosti odnose se na tri značajnije investicije u povećanje edukativnog kapaciteta u zaštiti prirode Međimurske županije:

1. Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu koji obuhvaća finalno interpretacijsko uređenje prizemlja i okućnice sjedišta Međimurske prirode;

2. Edukacijsko-interpretacijski centar “Matulov grunt” u Frkanovcu koji obuhvaća rekonstrukciju i opremanje objekta u vlasništvu Međimurske županije i njegovo stavljanje u funkciju kao centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja (područje ekološke mreže Natura 2000);

3. Uređenje i opremanje Eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze “Svetomartinska Mura” na području Općine Sveti Martin na Muri.

Župan Matija Posavec, naglasio je: “Pojedinci koji su danas s nama najzaslužniji su za ovaj projekt. Projekt Med dvemi vodami veoma je kompleksan te će doprinjeti turističkoj ponudi Međimurja putem tri značajne investicije. Ovaj projekt će Međimurskoj županiji donijeti višestruki povrat kada govorimo o razvoju turizma i očuvanju prirodne baštine. Ovo je još jedan dokaz da ne koristimo europska sredstva samo u obrazovanju, kulturi, zdravstvu, već promišljeno ulažemo i u prirodnu baštinu”.

Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode napomeno je: “Na konceptu ovog projekta radilo se od 2007. godine, od samih začetaka rada Međimurske prirode te nam se sada, 11 godina kasnije uloženi trud i rad konačno isplatio. Autorski koncept samog postava izradio je vrhunski tim kreativaca konzorcija Muze. Projekt će biti predstavljen u rujnu 2018. godine u Križovcu. Svjestan sam da će biti mnogo izazova, ali siguran sam u našu odličnu projektnu ekipu i uspješan završetak projekta.”

Petra Pavičić, voditeljica projekta iz Javne ustanove REDEA, osvrnula se na projektne aktivnosti te istaknula kako projekt ima snažnu edukacijsku komponentu o važnosti očuvanja prirodne baštine za lokalno stanovništvo i posjetitelje. Osim toga, naglasila je da će svi programi i postavi biti prilagođeni potrebama osoba s invaliditetom.

Dražen Crnčec, načelnik općine Sveti Martin na Muri istaknuo je kako su sretni što je projekt konačno zaživio te je siguran da će se projektom revitalizirati prostor uz Muru, a uz postojeće sadržaje koje nudi općina, turistička ponuda Međimurja postat će atraktivnija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije