Udruga PIKAČ i KUD Selnica

FOTO Ispleli i namotali novog slamnatog Pikača

Stoji na mjestu gdje su ga vandali i mrzitelji kulture, zlobnici i zavidnici dva puta spalili

Simbol i prepoznatljivost Općine Selnica, maskota, ali i zaštitni znak, veliko kulturno dobro, slamnati Pikač od sinoć ponosno stoji na svojem starom mjestu uz županijsku cestu Zebanec – Selnica.

Na mjestu gdje je gordno prolaznicima pokazivao kako ovdje žive vrijedni i maštoviti ljudi, koji su upravo ovim dvjema vrlinama ranih 70-ih godina prošlog stoljeća, stvorila njega iz slame, korova (pikača) i špage. Stoji na mjestu gdje su ga vandali i mrzitelji kulture, zlobnici i zavidnici dva puta spalili. Ali, kažu Kudovci i Pikačevci kako je spaljena stvar – slama, ali simbol i misao nikada nisu spaljeni i ne mogu nakaze toliko maskoti spaliti, koliko dobri ljudi ih mogu izraditi.

Impresivna slika bila je u jučerašnje subotno poslijepodne gdje je četrdesetak ljudi, mladeži i djece, suhu slamu namatalo i plelo te na kraju dana svoj rad, svojeg Pikača nekoliko metara visokoga okrunilo košem za pčele. I u ruke mu stavljen osušeni pikač, koji bi trebao odvratiti vandale, palitelje i mrzitelje kulturnog. A onda je započelo slavlje uz pivu, gemište, sokove i glazbu i poglede stalno usmjerene prema slamnatom divu kojeg je suha slama činila kao da je od suhog zlata stvoreni.

Radove su nadzirali i vodili Ivan Levačić, predsjednik KUD-a, Miljenko Vrančić, prvi čovjek Udruge Pikač i Damir Hren, utjelovljenje maskote. Slamu je podario Mijo Kocijan, općinski vijećnik. Događaju su nazočili predsjednik Općinskog vijeća Branko Perčić, načelnik Općine Ervin Vičević, a svojim dolaskom sve je obradovala Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana, koja je bila oduševljena prizorom i djecom koja su revno i ravnopravo motala slamu. Subota, 14. srpanj bijaše uistinu dan složnosti i kulture u Selnici vrijedan pamćenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije