VELIKI JUBILEJ

Vatrogasci Donje Dubrave proslavili 130 godina rada i humanog djelovanja

Najviša vatrogasna odličja u vidu zlatne plamenice su pripala: Branku Brljaku, Tihomiru Đurniću i Vladimiru Žiniću, dok su zlatne medalje primili Josip Čituš i Damir Šafar

Subota, 23. lipnja bio je dan kada su pripadnici DVD-a Donja Dubrava prigodnom svečanošću proslavili svoj 130-ti rođendan. Nakon mimohoda vatrogasca, gostiju i uzvanika, svečana sjednica održana je na terasi NK Dubravčan. Poslije intoniranja državne i vatrogasne himne u izvođenju Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava, koji je pratio i mimohod, okupljenima se zanimljivim riječima obratila Janja Kovač, voditeljica svečanosti. ‘Velikoga ognja spazili su vu Kotoribi, Vidovci, Sveti Mariji, Legradu, Kuzmincu (vu Horvatskoj) i takaj vu Kaniži, odkud su takaj ognjogasci došli na pomoć, ali žalibože pomoći nisu mogli.’

Istaknula je kako su ondašnje novine započele članak o velikom požaru koji je potkraj 1886. godine zadesio Donju Dubravu, a potom ponosno nastavila: – A danas ste se u toj istoj Donjoj Dubravi okupili vi, potomci onih vatrogasaca s kraja 19. stoljeća koji su pokušali obuzdati vatrenu stihiju u Donjoj Dubravi. Svi mi ovdje prisutni smo ili aktivni vatrogasci ili ljudi koji razumiju važnost vatrogastva i podržavaju ga. Srećom, današnji vatrogasci, uz svoje osnovne poslove, njeguju i međudruštvenu suradnju. Ta suradnja se desetljećima njegovala na intervencijama i vježbama, ali i na proslavama i obilježavanjima značajnih datuma. A upravo je to i razlog našeg današnjeg druženja. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donje Dubrave danas slave svoj 130. rođendan i sretni su što ga mogu proslaviti zajedno s vama – rekla je, a potom je nazočne prigodnim riječima u ime DVD-a Donja Dubrava pozdravio njihov predsjednik Zlatko Ljubek.

Odana je dužna počast preminulim humanitarcima, a potom je sa sjednice vatrogasno izaslanstvo odnijelo vijenac i svijeće za preminule pokopane na posljednjem mjesnom počivalištu. Uvodno su posebno pozdravljeni predstavnici pokrovitelja Općine Donja Dubrava, načelnik Marijan Varga i predsjednik Općinskog vijeća Mario Mikulan, predstavnik supokrovitelja direktor trvrtke Vatropromet Nenad Radojčić. U ime VZMŽ na proslavi je bio Mladen Kanižaj, njezin zapovjednik i zapovjednik JVP Grada Čakovca, nadalje tu su bili Ladislav Söke, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje naše županije, Gabrijel Friščić, ispred Kluba veterana naše županije te Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije. Vatrogasnu zajednicu područja Općina Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Sveta Marija predstavljali su predsjednik Andreas Lisjak i zapovjednik Stanko Vugrinčić.

Bili su tu predstavnici VZ iz Koprivničko-križevačke županije, Varaždinske županije i Primorsko goranske županije. Posebo toplo su pozdravljeni prijatelji iz njemačkog Freiwillige Feuerwehr iz Hardegsena. Kao čestitari ovdje su bili predstavnici dvadeset i dva DVD-a iz Podravine i Međimurja te iz Murakeresztura u Republici Mađarskoj. Bili su tu i predstavnici svih mjesnih udruga I ustanova.

O povijesti društva govorio je Željko Kovač saževši je u najmanju moguću mjeru. -Izdali smo svoju monografiju tako da do podataka i nije bilo teško doći. No, veći je problem bio što izdvojiti kao bitno, a ujedno i zanimljivo, za ovu današnju prigodu. Stoga sam listajući našu monografiju tražio neke zanimljivosti koje će vam, kronološki poredane, približiti 130-godišnju povijest našega Društva. Naše je mjesto prvi put u pisanim dokumentima spomenuto 1467. godine. Dodamo li toj brojci kojih četiristo godina dobit ćemo rođendan našeg društva. Iz popisa stanovništva iz 1828. godine znamo da Donja Dubrava ima 272 kuće i 2.026 stanovnika. Zašto ovo spominjemo? Pa stoga što je upravo te 1828. godine u Donjoj Dubravi osnovana firma za promet i preradu drva “Ujlaky-Hirschler i sin”. Tvrtku je 1828. godine osnovao Julius Hirschler, porijeklom Židov iz Nagykanisze.

Već na kraju 19. stoljeća tvrtka ima više od 400 zaposlenih radnika, a Julijusovi sinovi – Maks i Jakob – drugi su po visini plaćenog poreza, odmah iza grofa Eugena Feštetića. Brojni požari u mjestu, ali i u prostorima tvrtke koja se bavila transportom i preradom drva, ponukali su vlasnike firme na osnivanje vatrogasnog društva. S riječi se brzo prešlo na djela tako da je 15. veljače 1888. godine službeno i osnovano “Općinsko dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava”. Društvo je brojilo 45 članova na čelu s predsjednikom Leopoldom Zalanom, a u svom je sastavu imalo i limenu glazbu.

Samo dvije godine po osnutku bilježi se prva ozbiljna intervencije dubravskih vatrogasaca. U Legradu je 2. srpnja 1890. godine izbio veliki požar u kojem je izgorjelo 7 kuća s kompletnim gospodarstvima, a u gašenju su sudjelovali i vatrogasci Donje Dubrave. No, za sedam se dana slično ponovilo i u Kotoribi. Sve je to ponukalo osnivače, braću Hirschler, da uz pomoć Općine Donja Dubrava, 1902. godine nabave sprežnu štrcaljka koja je i dan-danas ispravna – rekao je o počecima.

Redale su se zanimljivosti i bilo bi ih vrijedno spomenuti da imamo više prostora, no zato je bio užitak slušati koncizno sročeni pregled prošlosti koje zaključuje s današnjicom, riječima: -Tako danas naše društvo raspolaže ovom opremom: jednim navalnim vozilom, jednom višenamjenskom auto-cisternom, jednim transportnim vozilom, trima VMŠ, trima potopnim pumpama, trima agregatima za električnu struju, agregatom, s pet pumpa muljača, trima isušivačima vlage, s više od kilometar cijevi raznih profila i namjensa, 32 kompleta zaštitnih odijela, 25 pari čizama i svom ostalom manjom potrebnom opremom koju moramo posjedovati prema Pravilniku o minimalnoj tehničkoj opremljenosti. Svom tom opremom koristi se sedamdesetak aktivnih članova.

Svečanost je bila prigoda da se nagrade najbolji. Brončane plamenice su primili: Marijan Varga, Zvjezdan Haramija i Renato Međimurec. Srebrne plamenice su zaslužili: Mario Lisjak, Dalibor Globlek, Franjo Bogomolec, Nenad Vučenik, Dejan Klarić, Željko Kovač, Dragutin Vučenik i Ivan Mikulan. Spomenice za 20-godišnju aktivnost su pripale: Željku Kovaču, Daliboru Globleku, Dejanu Šafaru, Vladi Lisjaku, Dejanu Klariću, i Nikoli Zvonaru. Bila je to i prigoda da se dodjele diplome za stečena zvanja, a primili su ih: Zvjezdan Haramija, Miroslav Harča i Dejan Šafar.

Najviša vatrogasna odličja u vidu zlatne plamenice su pripala: Branku Brljaku, Tihomiru Đurniću i Vladimiru Žiniću, dok su zlatne medalje primili Josip Čituš i Damir Šafar. Spomenice za 50 godina rada u DVD-u su primili Mijo Ribić i Đuro Hrašćanec. Odlikovanje za posebne zasluge HVZ je primio Zlatko Ljubek. Zahvalnice su primili svi oni koji su na neki način pomogli društvu, a isto tako se odnosi i na dodjelu društvenih plaketa.

Društvo je zaslužnima dodijelilo statue Sv. Florijana i plakete. Dodijeljenje su i dvije posebne nagrade – svečane vatrogasne kacige. Jedna je pripala Marijanu Vargi za izniman doprinos u opremanju društva, a druga Đuri Hrašćancu za dugogodišnji rad u društvu, zasluge na intervencijama, edukaciji članstva, radu s mladima i za promociju DVD-a. On se je zahvalio u ime nagrađenih.

– Rijetka su društva koja oko sebe okupljaju ljude sklone humanom radu, a naše DVD je vodeće u tome i pripada mu stožerno mjesto – naglasio je u svojem govoru i čestitki načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga. Njegovim riječima se pridružio Nenad Radojčić. Ispred HVZ i VZ Međimurske županije pohvale i čestitke slavljenicima uputio je i Mladen Kanižaj kao i Josip Grivec koji je prenio i čestitke međimurskog župan Matije Posavca, dok je Ladislav Söke kazao kako su donjodubravski vatrogasci I civilne uzorni lučnoše zaštite u MŽ.

Kanižaj je predao posebne nagrade u HVZ I VZ MŽ društvu slavljeniku i Đuri Hrašćancu koji je 40 godina aktivan u VZ Međimurske županije. Među čestitarima su još bili Andreas Lisjak, Florian Ramswig, predsjednik društva vatrogasca iz Njemačke, dok je u ime Grada Hardeksena, odnosno njihovog gradonačelnika pozdravno pismo pročitao Klaus Riehn. Bilježimo poseban čin, vezanja spomen-trake od strane vatrogasaca iz Murakeresztura i pozdravne riječi gostiju iz Rijeke. Okupljenima su se još obratili i Gabrijel Friščić te Zvonko Golub. Na kraju su obol svečanosti dali plesači i glazbenici mjesnog KUD Seljačka sloga. Slavlje nastavljeno večerom okupljenih uz glazbenu pratnju TS Taubeki.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije