KRVOPIJE

Cijelo Međimurje kreće u borbu protiv komaraca

Potreban je planski pristup te djelovanje, monitoring i tretmani larvi i odraslih komaraca na lokacijama za koje je utvrđeno da su legla.

Načelnici Općina iz Međimurske županije, uz nazočnost gradonačelnika Murskog Središća, okupili su se u Velikoj vijećnici Međimurske županije, gdje su održali sastanak s ciljem utvrđivanja aktivnosti i efikasnih mjera za suzbijanje prekomjernog broja komaraca, a u nazočnosti predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bioinstituta, županijskih pročelnika i župana.

Općine i gradovi smješteni u neposrednoj blizini rijeke Mure i ove su godine suočeni s najezdom komaraca koji ugrožavaju kvalitetu života te zdravlje stanovnika zbog potencijalnog prenošenja zaraznih bolesti što predstavlja javno-zdravstveni problem.

Kao razloge prekobrojnosti poplavnih komaraca, Slavica Mustač iz Bioinstituta navela je visoki vodostaj rijeke Mure uz česta poplavljivanja i vremenske prilike poput visokih temperatura, ali i prijašnjih zaprašivanja koje su smanjile broj prirodnih predatora. Poplavni komarci imaju dvije generacije godišnje, prva u travnju, a druga sredinom kolovoza.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je kako su na području Murskog Središća provedena dva tretiranja odraslih komaraca, no bez učinka, a razloge u tome vidi u nedostatku zaprašivanja na širem području, uključujući i područja koja graniče s Republikom Slovenijom.

Marko Klemenčić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je da se tretiranje komaraca odvija sukladno zakonskim propisima i da ono mora biti učinkovito. Kako bi se ostvarili dugotrajni učinci, Klemečić predlaže sustavno zbrinjavanje u koje bi bile uključene sve jedinice lokalne samouprave. To podrazumijeva planski pristup te djelovanje, monitoring i tretmani larvi i odraslih komaraca na lokacijama za koje je utvrđeno da su legla.

Načelnici općina s područja županije koji su sudjelovali na sastanku iskazali su nezadovoljstvo zbog nedostatka financijskih sredstava, ali i nepristupačnih terena i neočišćenih kanala koji se izlijevaju na livade što također pogoduje razmnožavanju komaraca.

Župan Matija Posavec naglasio je da problem ne obuhvaća samo područja oko rijeka, već se proteže kroz cijelo županijsko područje, stoga je ključno zajedničko djelovanje. Pozvao je načelnike i gradonačelnike da u najkraće moguće vrijeme obave još jedno zaprašivanje i da cijelu situaciju treba pratiti s osobitom pozornošću.

Na kraju je dogovoreno kako će predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr.sc. Predrag Kočila koordinirati zajedničkom akcijom HZJZ – a i Bioinstita koja uključuje ponovno tretiranje odraslih komaraca, a u narednih desetak dana očekuje se i prirodno opadanje broja poplavnih komaraca, dok gradonačelnici i načelnici za sljedeću godinu moraju pripremiti plan učinkovitog tretiranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije