ŠTRIGOVA VINSKO SREDIŠTE U petak počinje jubilarno Urbanovo

Godišnje se u Međimurju proizvede oko 20.000 boca vina koje se promovira kao autohtona sorta

Nova, unikatna boca pušipela, autohtone sorte vina koje se uzgaja u Međimurju, za novu generaciju mladih vinskih hedonista bit će predstavljena na ovogodišnjem Urbanovu, najvećoj enogastronomskoj manifestaciji na sjeveru Hrvatske.

– Vidjeli smo da se sve više mladih okreće vinu, pa smo se i mi tome prilagodili. Imamo novi slogan, za novu generaciju vinskih hedonista. Potrošnja vina raste iz godine u godinu – kaže predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae David Štampar. Kako se, pitamo ga, nose s renesansom koju doživljavaju craft pivovare i sve više vrsta piva na tržištu.

Gosti iz cijele Hrvatske

– Istina je da je pivo u uzletu, a zna se i da se u svijetu najviše popije piva, ali i vino raste. Ljudi se sve više educiraju o vinima – napominje. Nakon godine i pol dizajnirana je i proizvedena nova boca za pušipel iz regije Međimurje.

– Pušipel je laganije vino, svježe i lepršavo, a takva je bila i berba 2017. Imamo i pjenušave varijante koje kupci traže. Položaj međimurskih vina na tržištu se mijenja. Sve smo traženiji u restoranima u Zagrebu i Dalmaciji, koja nam je i najvažnije tržište. Jako se dobro probijamo na obali. Restorani prepoznaju omjer cijene i kvalitete. Prosječna cijena pušipela je oko 40 kuna. Vino te kvalitete negdje bi stajalo i po deset eura – kaže Štampar.

Godišnje se u Međimurju proizvede oko 20.000 boca pušipela koji se promovira kao autohtona sorta. – Namjera nam je prodati što više butelja od 0,75 litara, a ne litru. S litrenih, rinfuznih vina mi se već u vinogradu, od orezivanja, preusmjeravamo na butelje – pojašnjava Štampar i dodaje da se Urbanovo s novim vizualnim identitetom podiže na nacionalnu razinu.

Od 18. do 20. svibnja u Štrigovi će se održati središnji događaj Festival pušipela, a tjedan dana kasnije, 25. i 26. svibnja, na rasporedu su Dani otvorenih podruma. Velika završnica bit će 1. lipnja s Vinskim balom u restoranu Terbotz u Železnoj Gori. Urbanovo se, veli, okreće sve mlađoj publici i ženama.

– Želja nam je od Urbanova stvoriti atraktivnu i prepoznatljivu manifestaciju koja će privlačiti sve više gostiju iz Zagreba i Hrvatske, ali i susjednih zemalja – ističe Branimir Blajić iz LifeClass Termi Sv. Martin, gdje će se 18. svibnja održati noćni trosatni kulinarsko-muzički spektakl “Urbanovo cooking night show”.

Najbolji međimurski vinari pokazat će svoja kulinarska umijeća, a tema će biti 70-te, razdoblje disko-glazbe, a u tom će stilu biti i “dress code”. Na 10. po redu Festivalu pušipela obznanit će se i rezultati ocjenjivanja vina i pjenušaca.

Predstavit će se i vina Dubrovačko-neretvanske županije te najbolje ocijenjeni pušipeli, odnosno furminti i šiponi iz Mađarske i Slovenije. Župan i predsjednik Organizacijskog odbora Matija Posavec napominje da se Međimurje prethodnih godina pretvorilo u prepoznatljivu vinogradarsku i vinsku regiju, a rezultati su rast broja noćenja, po kojima su druga najuspješnija županija kontinentalne Hrvatske.

Stigla su i državna i međunarodna priznanja poput europske destinacije izvrsnosti EDEN i medalje s Decantera.

Autobusi za posjetitelje

Lani su međimurski vinari osvojili tri medalje na tom prestižnom ocjenjivanju u Londonu. Najavljen je bogat popratni program, od nastupa Scifidelity orchestra, Komedije, The Juice i plesnih skupina, zabavni program u centru Štrigove i drugo. Za posjetitelje Festivala pušipela koji će se održati u školskoj dvorani u Štrigovi od 18. do 20. svibnja osiguran je i autobusni prijevoz na relaciji Prelog – Čakovec – Štrigova i natrag.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije