GORIČAN Na pomolu velika arheološka senzacija u ‘Župnikovu vrtu’

Pronađeni su ostaci arhitekture, drvenih pilona, odnosno balvana, koji su nosili neku konstrukciju, te drugi nalazi

Projekt Buđenje mogao bi u Goričanu ‘probuditi’ neke davno zakopane tajne. Prvi rezultati geofizičkog istraživanja koje se provodi u toj međimurskoj općini izmamili su osmijehe na licu arheologa, načelnika i župnika. No u izjavama su odmjereni i dok ne stigne potvrda vrijednih nalaza, govore oprezno.

Istraživanja na tri lokacije

– U tijeku je sustavno arheološko istraživanje koje se provodi na osnovi već poznatih povijesnih podataka i prethodnih istraživanja. Sad je Općina Goričan dobila mogućnost da se cijeli ovaj prostor zvani “Župnikov vrt” sustavno istraži.

To znači da se prije bilo kakvih radova i iskopavanja provodi sustavna arheološka geofizika. Provedena su georadarska, megnetometarska i istraživanja geoelektičnom metodom koje su poznate u svijetu. Cijeli se teren snima u gustoj mreži i poslije se ti podaci obrađuju, a mi arheolozi onda iščitavamo što te pojave predstavljaju.

Ovo što smo dosad dobili govori nam o tri lokacije unutar “Župnikova vrta” na kojima su pronađeni ostaci arhitekture, drvenih pilona, odnosno balvana, koji su nosili neku konstrukciju, ostatak nekoliko kružnih i polukružnih objekata te ostatak jednog dijela koji je vjerojatno imao gospodarsku namjenu. Za tjedan dana kreće iskopavanje – kaže Goran Skelac iz zagrebačke tvrtke Geoarheo, koja provodi oko 620.000 kuna vrijedna istraživanja na površini od oko dva hektara.

Nakon snimanja i analize podataka izradit će se strategija iskopavanja.

– Kad iskopamo nešto što pod zemljom stoji tisuću, dvije ili pet tisuća, to je podložno brzom propadanju. Kad utvrdimo kvalitetu nalaza, jesu li to zemljani bedemi, drvene palisade, dobro pečene zemljane ili kamene konstrukcije, vidjet ćemo koliko toga ćemo dalje istraživati. Ideja je da se u najvećoj mogućoj mjeri utvrdi povijesni slijed i s relativno velikim istraživanjem dobije kontekst arhitekture i povijesnih razdoblja te da se s time poveća potencijal i kapacitet kulturnog turizma.

Znači, ako ovdje imamo ostatke neke utvrde ili kule, ona će se u idućoj fazi restaurirati, konzervirati i prezentirati in situ, dakle na poziciji gdje se ona nalazila tijekom stoljeća – tumači arheolog Skelac. Otprije postoje prapovijesni nalazi iz Goričana, grobovi pod tumulima koji datiraju tisuću godina prije Krista, i naselje, a pronađeni su antički i srednjovjekovni nalazi.

– Ova istraživanja će očito to potvrditi, ali s kvalitetnijim sadržajima – napominje Skelac.

Jedna od teorija je da bi se ispod zemlje mogli kriti ostaci utvrde Zrinskih, podignute radi obrane od Turaka. Općinski načelnik Mario Moharić zagonetno kaže da “imaju dosta zanimljive arheološke nalaze”.

– Prema dosadašnjim nalazima i optimističnom raspoloženju stručnjaka nije isključeno da se pronađe nešto što bi se moglo usporediti s onim što ima Čakovec. Vidjet ćemo hoće li se to i ostvariti – kaže Moharić.

Projekt pun pogodak EU projekt Buđenje koji Goričan provodi sa slovenskom općinom Šentilj bit će, zaključuje, pun pogodak. – Lipanj će biti zanimljiv jer ćemo doznati koliko su vrijedna nalazišta, a sve govori da su jako, jako vrijedna – ističe Moharić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije