PROMOCIJA brošure i plakata povodom obilježavanja Godine jelenka

Članovi Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda i Ekološke udruge Platana Nedelišće u srijedu, 23. svibnja održali su predavanje i promociju brošure i plakata tiskanih povodom obilježavanja Godine jelenka u Vijećnici Općine Nedelišće.

Predstavljanju ove vrste, zaštićene na razini Europske Unije, prisustvovali su načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, predsjednik Općinskog vijeća Nedelišće Ljudevit Bošćak, ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub, članica ekološke udruge Platana Ivana Rojko i predsjednik ekološke udruge Platana Velimir Bašek.

‘Jelenak (Lucanus cervus) ili u Međimurju: jelenjak, hrgljoč, rogljoč ili rogač je vrsta kukca koji živi u našim šumama i ovisna je o trulom drveću, dakle spada u saproksilne vrste. Općinsko vijeće Općine Nedelišće na sjednici održanoj u prosincu 2017. godine donijelo je odluku o proglašenju 2018. godine – Godinom vrste Jelenak.’ – stoji u brošuri.

Ideja o proglašenju Godine jelenka potekla je od Javne ustanove za zaštite prirode Međimurske prirode čije su stručne službe u proteklih nekoliko godina provodile monitoring jelenka u šumi Čep na području Nedelišća.

– Općina Nedelišće u šumi Čep najbolje je stanište jelenka u cijeloj Hrvatskoj zato što su stabla starija od 100 godina, a upravo takva staništa ova vrsta traži. Zanimljivo je to da žive od 3 do 6 godina, a većinu života provedu ispod zemlje te otprilike mjesec dana žive iznad površine, kaže biologinja i članica ekološke udruge Platana Ivana Rojko.

Cilj ovog okupljanja je skretanje pozornosti na potrebu očuvanja ove zanimljive vrste te poticanje pojedinaca i institucija kako bi kroz održivo gospodarenje našim šumama očuvali njihova staništa.

Nakon održanog predstavljanja, u prostorijama Osnovne škole Nedelišće, održat će se predavanje o jelenku za članove Eko-grupe OŠ Nedelišće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije