UDRUGA MEĐIMURSKI SLATKIŠI U službi djece oboljelih od dijabetesa

Jeste li znali da je Hrvatska u grupi zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih?

Prvi simptomi bolesti su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor.

Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih. Godišnje se u Hrvatskoj dijabetes tip 1 dijagnosticira kod oko 17 djece i adolescenata na 100 tisuća djece iste dobi, što znači da od ovog oblika bolesti godišnje oboli oko 130 djece.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), u svijetu trenutno 387 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a svakih sedam sekundi jedna osoba od te bolesti umre. Procjenjuje se kako će kroz narednih 20 godina ta brojka narasti na 592 milijuna.

Kao odgovor na sve veći broj oboljelih od ove bolesti širom svijeta, IDF i Svjetska zdravstvena organizacija 14. studenoga svake godine pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa.

A kao odgovor i pomoć malim Međimurcima oboljelima od te “podmukle” bolesti na našem je tlu 6. lipnja 2016. godine osnovana Udruga Međimurski slatkiši.

– Još malo pa ćemo proslaviti drugu godišnjicu rada – kaže ponosno Željka Đeri, predsjednica Udruge, kazavši kako je glavni cilj osnivanja Udruge bio pomoć i podrška djeci oboljeloj od dijabetesa, a posebno njihovim roditeljima .

– Također nam je želja bila upoznati širu javnost sa dijabetesom tip 1 od kojeg boluju naša djeca – dodala je predsjednica te istaknula kako su samo osnivanje Udruge pokrenuli roditelji koji su se, iako iz Međimurja, upoznali u Klubu roditelja varaždinske Udruge.

To su bile obitelji: Katalenić, Nomo Nemi, Mutvar, Đeri, a pridružio im se i Nenad Šimunko koji i sam boluje od dijabetesa i koji je njima i njihovoj djeci velika podrška i uzor jer je poznati sportaš, ultramaratonac s dijabetesom tipa 1.

Danas Udruga broji 80 članova od kojih je 23 oboljelih, a ostalo su braća i roditelji. U Udrugu se učlanjuju cijele obitelji s obzirom da je obitelj jako važna karika u životu djeteta s dijabetesom.

– 23 obitelji članovi Udruge su uvijek spremne jedna drugoj pomoći. Jako je važna povezanost između roditelja i na tome stalno radimo.

Jedni od drugih učimo, pomažemo i što je najvažnije kad nam je teško da imamo koga nazvati. Osobu, roditelja koji nas razumije i koji prolazi što i mi, ili je to već prošao – objašnjava njihovo djelovanje predsjednica i dodaje:

– Jako nam je drago što je naš rad prepoznale lokalne uprave i što nam pomaže u okviru svojih mogućnosti. Uvijek se rado odazivamo na pozive škola, vrtića gdje djecu na njima prihvatljiv način educiramo što se događa s njihovim “slatkim” prijateljima.

I što i kako im oni iako su djeca mogu pomoći kad im je pomoć potrebna. Veliku pomoć i podršku imamo i od Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije kao i od Crvenog križa koji nam uvijek uskaču kad nam je potrebna njihova pomoć.

Srednja škola Čakovec nam također pomaže ,pogotovo kad je djeci potrebna stručna pratnja na izletima , školi u prirodi ili pak na maturalnim putovanjima.

Od sijaset akcija koje provode, na naš upit, kojom se posebno ponose predsjednica Đeri kaže:

– Ponosni smo na svaku akciju koju smo do sada odradili pa je tu sad teško nešto izdvojiti. Nama je jedan od glavnih ciljeva edukacija pa tako svaku godinu šaljemo djecu u Ljetni edukativni kamp u Premanturu.

Kamp organizira Hrvatski savez dijabetičkih udruga. Doplata za jedno dijete iznosi 2000 kuna. Prošle godine je u kampu boravili četvero naše djece a isto tako je i ove godine prijavljeno četvero.

Trošak odlaska djece u kamp u potpunosti financira Udruga. Svake godine organiziramo u suradnji s planinarskim društvom Bundek akciju na Vincekovom pohodu gdje prikupljamo sredstva za rad Udruge.

Isto tako smo prošle organizirali nogometni turnir za djecu mlađeg uzrasta s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku FreeStyle Libre senzora za svako dijete koje je član naše Udruge.

Želja nam je da turnir postane tradicionalan. Ponosni smo i na sva naša predavanja i radionice na koje nam se mogu pridružiti svi žitelji naše županije.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa organizirali smo edukativnu radionicu “Djeca dijabetes i škola” i to za učitelje i stručne suradnike u školama.

Sudjelovali smo u nacionalnoj kampanji “Za život s manje boli “, a koja je rezultirala s uvrštenjem kontinuiranih mjerača na HZZO listu ortopedskih pomagala.

Eventualni problemi?

Kažu kako je to nedostatak prostora. Bili bi zadovoljni jednom manjom “kancelarijom” gdje bi mogli organizirati tjedna i mjesečna dežurstva i gdje bi mogli mogli čuvati sve materijale potrebne za rad Udruge.

Materijale sad imaju po kućama, a bilo bi puno jednostavnije i praktičnije da to imaju na jednom mjestu.

– Kad se pokaže potreba za individualnim razgovorom ili susretom onda to moramo dogovarati u kafiću što, složit ćete se sigurno sa mnom, nije najbolje rješenje – dodaje zabrinuto predsjednica vjerujući kako će ovaj prilog potaknuti one koji bi im mogli pomoći u rješavanju gorućeg problema.

Naš portal vjeruje da takvi postoje i s radošću ćemo pisati o njima i njihovoj humanoj gesti.

Kako vam mogu pomoći ostali žitelji?

– Sve žitelje Međimurja pozivamo da nam se pridruže na našim edukativnim predavanjima, akcijama…

Naravno ni donacije za rad Udruge sigurno nećemo odbiti – poručuje naša sugovornica.

Planovi i želje vezane uz rad Udruge?

– Želja nam je da nastavimo s edukacijama djece, roditelja i šire zajednice u kojoj se naša djeca kreću jer iz iskustva znamo da neznanje potiče strah, on je uvijek loš saveznik.

Također bi nam bilo drago da nam se pridruže i ostali roditelji koji imaju djecu oboljelu od dijabetesa u Međimurskoj županiji.

Jer zajedno smo jači. S obzirom da je fizička aktivnost jako važna u regulaciji šećerne bolesti voljeli bi organizirati i sportski vikend na koji bi pozvali sve udruge iz Hrvatske koje okupljaju djecu i roditelje kako bi ih upoznali s ljepotama našeg kraja, ali i potaknuli na aktivan način života – kaže predsjednica i za kraj kaže:

– Željela bi se zahvaliti svim donatorima i sponzorima koji podržavaju naš rad i napomenuti da ćemo 29. svibnja u 18 sati u zgradi Scheier u Čakovcu održati radionicu “Djeca sa dijabetesom u vrtićima” i evo koristim ovu priliku da pozovem sve zainteresirane da nam se u utorak pridruže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije