UDRUGA SLIJEPIH Međimurske županije uspješno provodi projekte i programe

Udruga slijepih Međimurske županije uspješno provodi projekte i programe što dokazuju brojne aktivnosti na kojima članovi Udruge aktivno sudjeluju.

17. svibnja 2018. godine održana je kreativna radionica na kojoj su članovi izrađivali sapune uz pomoć volonterke koja ih je podučila novim tehnikama. Cilj kreativnih radionica je uključivanje slijepih osoba u organizirane aktivnosti prema njihovim željama i potrebama, razvijanje novih znanja i obnavljanje postojećih, povećanje samopouzdanja i samim time povećanje kvalitete života slijepih osoba.

19. svibnja 2018. godine članovi su sudjelovali na Duhovnom bdjenju za osobe s invaliditetom u Varaždinu. Uz prisustvovanje na svetoj misi, član Udruge, Danijel Kralj, pročitao je prvo čitanje na svetoj misi, a Krunoslav Frančić sudjelovao je na uprizorenju Evanđelja. Članovi su imali priliku upoznati se s načinom rada ostalih udruga te s njihovim članovima.

23. svibnja 2018. održan je tečaj vrtlarstva na kojem su članovi nastavili obrađivati vrt, posadili paprike, čistili vrt od korova i zalijevali ga.
Također, održana je i primopredaja zvučnih knjiga Knjižnici ‘Nikola Zrinski’ Čakovec.

Do sad je Udruga donirala zvučne knjige za Dječji odjel Knjižnice, a ovaj puta knjige su namijenjene i djeci i odraslim slijepim osobama te će ih svi moći posuđivati u gradskoj knjižnici.

Na primopredaji je sudjelovao i član Udruge, Danijel Kralj, koji je knjižnici poklonio svoju najnoviju knjigu, ‘Moja radost neprolazna’. Udruga želi raznolikim sadržajem potaknuti slijepe osobe na odlazak u knjižnicu i razviti naviku čitanja.

Osim zvučnih knjiga u Knjižnici, slijepe osobe knjige mogu posuđivati i u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, Udruga pruža uslugu snimanja zvučnih knjiga na medije, a u Udruzi djeluje i književni klub.

24. svibnja 2018. Udruga je otvorila svoja vrata svim posjetiteljima povodom Dana otvorenih vrata udruga i manifestacije Hrvatska volontira.

Udruga je tom prilikom prezentirala svoj način rada te su se posjetitelji okušali u igranju govornog pikada i viseće kuglane. Također, održana je i kreativna radionica oslikavanja platnenih vrećica tehnikom preslikavanja linoreza.

Predstavljen je i projekt ‘Izazov’ kojim Udruga pruža uslugu videćeg pratitelja slijepim osobama, a rezultati prve godine provedbe su iznad očekivanih.

Na kraju programa, Otilija Sobočan, direktorica Tifloglobus-a, ujedno i članica Udruge slijepih, predstavila je pomagala za slijepe osobe te su članovi mogli saznati kako i koja im pomagala mogu olakšati svakodnevni život.

Održavanje ovih aktivnosti ne bi bilo moguće bez podrške Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje financira trogodišnji program ‘Rekrea(k)tiva’, Grada Čakovca koji financira projekt ‘Zajedničkim snagama do svijetle budućnosti’ te Europskog socijalnog fonda koji financira projekt ‘Izazov’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije