MEĐU TOP 10 hrvatskih vina u Londonu, jedno dolazi iz Međimurja

U tijeku je sezona vinskih natjecanja i rezultati pristižu sa svih strana, od lokalnih Vinistre i Festivala graševine do dva najutjecajnija i najveća svjetska ocjenjivanja, oba iz Londona: DWWA – Decanter World Wine Awards i IWC – International Wine Challange.

Londonska su natjecanja poznata po notornoj strogosti i nimalo se ne krzmaju ne dodijeliti zlatna odličja ako ih vina iz pojedine regije nisu impresionirala, piše Jutarnji.hr.

Broj vina koji pristiže na ocjenjivanje iz cijelog svijeta svake je godine sve veći pri čemu dolazi do žestoke konkurencije.

Stoga je ovogodišnjih deset zlatnih medalja osvojenih na DWWA i dvije na IWC zaista impresivan uspjeh hrvatskih vinara. Samo vinima od sorte malvazija, bez terana i svih drugih sorti, dodijelila je na ovogodišnjem natjecanju čak 80 zlatnih medalja i 35 zlatnih diploma.

Stoga je broj bodova za osvajanje zlatne medalje u Londonu 95/100, a u Hrvatskoj tek 85/100.

Saša Špiranec, poznati hrvatski sommelier, izdvojio je 10 vina na Decanteru gdje je vino međimurskog vinara Jakopića za sortu Prestige 2015. pušipel osvojilo zlatnu medalju.

Podičiti se trebamo uspjehom još jednog vinara, našeg slavonskog vinara međimurskih korijena, Vladom Krauthakerom koji je dobio visoka priznanja za dvije sorte vina – Kuvlakhe Manzoni 2013. i Izbornu berbu prosušenih bobica 2015. graševinu.

Ostali osvajači zlatnih medalja u Londonu ove godine su bili: Ivan Damjanić koji je osvojio zlata na IWC-u za Malvaziju 2016. i Clemente 2015., a Malvazija je osvojila i titulu Nacionalni trofej (što bi bio pandan Decanterovoj platinastoj medalji), Cossetto za Prima Luce 2017. malvaziju, Jakša Krajančić za Nericu 2016. pošip, Franković za Korona sur lie 2016. malvaziju, Cattunar za Collina 2015. malvaziju, Anđelini za Domenico 2015. cabernet sauvignon-merlot, Fakin za Il Primo 2017. teran i Badel 1862 za Korlat Syrah 2014.

Više detalja saznajte na Internet stranici Jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije