VIDEO Nataša i Mirjana morale su iz Čakovca u Zagreb na zračenje

Netko mudar zamislio je da inovativni lijekovi za oboljele od raka budu dostupni samo u kliničkim bolničkim centrima, samo na četiri mjesta u Hrvatskoj

Što se događa kada birokrati ne vode računa o onima zbog kojih postoje najbolje svjedoči odluka HZZO-a o liječenju pacijenata oboljelih od raka iz ožujka ove godine.

Netko mudar je zamislio da inovativni lijekovi budu dostupni samo u kliničkim bolničkim centrima – što znači na četiri mjesta u Hrvatskoj-a ne više i u općim i županijskim bolnicama.

Za stotine oboljelih to bi značilo da se uz borbu protiv opake bolesti još moraju mučiti transportom do većih centara. Na noge su ustali pacijenti i liječnici u općim bolnicama i sad se čeka što će reći Upravno vijeće HZZO-a.

U Hrvatskoj je 5 kliničkih bolničkih centara: dva u Zagrebu i po jedan u Osijeku, Rijeci i Splitu. U prijevodu – ljudi koji boluju od najteže bolesti, raka, morat će prijeći stotine kilometara i do nekoliko puta tjedno kako bi primili terapiju koja im zakonom o zdravstvenoj zaštiti pripada.

Usamljeno se osjećala i Nataša i Mirjana, koje su iz Čakovca u Zagreb morale na zračenje raka dojke.

“Svaki dan, 25 dana. Potrajalo je i malo duže kada se aparat kvario, a vozila sam se sanitetom. Sanitet nas ujutro pokupe i vrati nas oko dva sata poslijepodne. Tako da se izgubi dosta vremena od dana. Dok zračenje traje dvije minute”, kazala je Nataša Krištofić, pacijentica Opće bolnice Čakovec.

Mirjana je pobijedila zloćudnu bolest ali ne može sakriti ljutnju zbog ove odluke HZZO-a.

“Mislim da bi se morale udruge pokrenuti u tom smislu i napraviti protest. Ovo je prestrašno, ja ne znam da li bi sada mogla sve to prolaziti da mi se bolest ponovi, a nažalost, mojim se kolegicama nakon pet, sedam i deset godina ponavlja. I sada bi morala u Zagreb na zračenje. Gdje mi je bilo najteže. A kemoterapija je neusporediva sa zračenjem. Mislim da tko nije probao kemoterapiju, ne može to ni shvatiti”, rekla je Krištofić.

Tako teško bolesnoj, sa svojim je liječnicima izgradila poseban odnos.

“S doktorima i sestrama se već dugo poznajem. Ja idem već deset godina kod istih. I sad da se ide u Zagreb po lijek. Ne znam meni je to katastrofalno”, kazala je Nataša Krištofić.

Nataša ponovno kroz sve prolazi jer su joj se pojavile metastaze na jetri. Sreća u nesreći je inovativni lijek koji prima u čakovečkoj bolnici.

“Hormonski lijek, skupi lijek dobivam u dnevnoj bolnici u injekcijama. Svaka četiri tjedna odlazim u bolnicu. Sestre koje su obučene za davanje kemoterapije one mi to apliciraju”, rekla je Krištofić.

Uz borbu s bolešću, moraju se boriti i sa sustavom: pacijenti putuju preko pola Hrvatske da bi primili lijek. Priču je napravila ekipa Potrage, a u nastavku pogledajte video:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije