ZAŠTITA PRIRODE Ptice bregunice prirodna zaštita od komaraca

Filip Pilaj, Luka Kralj, Mario Novak, Tina Gregorinčić i Matea Jakopić proglašeni su najboljim mladim čuvarima prirode u 2018. godini

Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije raspisala je javni natječaj za najbolje mlade čuvare prirode, na koji se javilo pet škola. Učenici OŠ Sveti Martin na Muri mjesec dana su opažali pojave u prirodi u nekoliko općinskih šuma i načelniku predložili lokacije na koje bi se mogle postaviti klupe, koševi i kućice za ptice.

“Mali građani” iz 3. OŠ Čakovec istraživali su bajkovite događaje i upoznali leptira plavca. Lovro Blažon iz OŠ Podturen snimio je film “Usnula torba” o devet načina čuvanja prirode, a članovi vrtlarske grupe “Čuvari prirode” iz OŠ Gornji Mihaljevec pak izrađuju predmete od recikliranog materijala, sklonište za ježeve i hotele za kukce.

Mladi ekolozi OŠ Strahoninec prikupili su 34 kilograma hrane za pse. Najboljim mladim čuvarima prirode proglašeni su Filip Pilaj, Luka Kralj, Mario Novak, Tina Gregorinčić i Matea Jakopić iz OŠ Gornji Mihaljevec, kojima su mentori Ivana Štimac Protrka, Marta Lončar Vinković i Andrijana Perčić.

Nagrade im je uručio župan Matija Posavec. Biologinja Ivana Rojko predstavila je prirodne potencijale Međimurja u kojem obitava više od 30 vrsta vretenca, a u svijetu ih je ukupno 70 vrsta, te ptice bregunice koje dnevno pojedu 10.000 komaraca i služe kao prirodna zaštita stanovništva od tih dosadnih insekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije