UČITELJICA Tea Horvatić ne staje s uspješnim hrvatskim i EU projektima

Tea Horvatić je učiteljica engleskog jezika u Osnovnoj školi Strahoninec, koja već nekoliko godina surađuje na eTwinning projektima u nastavi, kao i Erasmus+ projektima od kojih je jedan 2012. proglašen najboljim projektom u Hrvatskoj.

Ove školske godine koordinira Erasmus+ KA1 projekt “Iskorak u budućnost” kojem je cilj ojačati kompetencije učitelja u području informacijsko-komunikacijske tehnologije, novih metoda poučavanja i interkulturalne suradnje te kreativnosti. Nedavno je i napredovala u zvanje mentorice, a istodobno završava doktorski studij.

Željela je postati učiteljica

Kako sama kaže, Tea je oduvijek znala da želi biti učiteljica.

– Svaki put kad bih vidjela svoju učiteljicu kako piše po ploči i podučava, zamišljala sam da i ja to radim. Pri samom kraju obrazovanja u osnovnoj školi već sam učila engleski, njemački i španjolski jezik te sam znala da ću najvjerojatnije se posvetiti učenju jezika. Kako bih dobila što bolje obrazovanje, upisala sam čakovečku Gimnaziju, a nakon toga upisala željeni Učiteljski fakultet s pojačanim programom iz engleskog jezika – prisjeća se Tea.

Period njezinog studiranja bio je obilježen vrsnim rezultatima zbog kojih je primala državnu stipendiju, a na trećoj godini je dobila i jedinstvenu priliku mjesec dana boraviti i studirati u Liverpoolu u sklopu projekta Tempus.

Živjela je svoju ljubav prema odabranom studiju pa je i studentske poslove za popunjavanje budžeta i stjecanje vrijednog iskustva radila u školama stranih jezika, ali i ostale poslove poput prevođenja…

Nakon stjecanja diplome neko je vrijeme radila u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu, a potom je paralelno počela raditi i u OŠ Strahoninec, što je uz rad i u školi stranih jezika rezultiralo prekovremenim rasporedom.

Nizanje europskih uspjeha

Otkada pak u Strahonincu radi puno radno vrijeme, ima priliku posvetiti se eTwinning projektima Škole online i Erasmus+ projektima. Interes za to područje nastao je sasvim slučajno.

– Ponudu za prvi eTwinning projekt dobila sam od kolegice iz Češke s kojom smo 2010. godine prijavljivali Comenius projekt, a nije prošao u Hrvatskoj, te smo se odlučili surađivati online.

Kako sam te godine tek počela raditi i predavala prvom razredu, predložila sam kolegici Tamari Vidović da započne taj projekt “Big Bean Challenge” u kojem su učenici sadili biljke graha i natjecali se čija će biljka biti najveća. Projekt je postigao odličan uspjeh te je kolegica Tamara bila pozvana na godišnju eTwinning konferenciju u Budimpeštu. Naredne godine sam se i ja priključila projektima na eTwinningu online kako bih učenicima omogućila autentičnu i svrhovitu komunikaciju na engleskom jeziku – kaže ova svestrana učiteljica.

Kroz projekte Tea je također započela suradnju s Agencijom za mobilnost i programe EU te je bila i nagrađena za svoj rad odlaskom na godišnju konferenciju u Berlin 2012. godine i u Lisabon 2013. godine. Osim što radi na brojnim uspješnim KA1 i KA2 projektima na kojima surađuje s kolegicama Tamarom Vidović i Petrom Žganec, Tea je i koordinatorica za KA1 projekte svoje škole. Ove školske godine vodi projekt “Iskorak u budućnost”.

Najdraži projekti

No kada se osvrne na sve svoje projekte, dva su joj posebno draga, a oba su joj donijela neprocjenjiva iskustva.

– Što se tiče eTwinning projekta, svakako mi je najposebniji “Mini Hotels Network” koji je 2012. proglašen najboljim projektom u Hrvatskoj u kategoriji viših razreda te je osvojio nagradu ComeT i eTwinning europsku oznaku kvalitete. U tom projektu učenici su vodili mini hotele i ugošćivali lutkice koje su iz partnerskih škola stizale poštom. Zadatak je bio kreirati mini hotele, lutke, njihove putovnice, namještaj i priče, a sve to na engleskom jeziku. Svi smo uživali! – govori nam Tea.

Projekti u kojima je surađivala donijeli su joj i brojna međunarodna poznanstva i mogućnost putovanja, a jedan takav je bio i tadašnji Comenius projekt “Unity through diversity

– Upoznala sam kolege iz partnerskih zemalja poput Španjolske, Italije i Portugala, a imala sam prilike posjetiti Francusku i Finsku. Kasnije se taj projekt s nekim istim partnerima nastavio u Erasmus+ projekt, a naše prijateljstvo i suradnja u drugim projektima je ostalo do danas. Mislim da su i nastavnici i učenici u tim projektima stekli prijatelje za cijeli život, a kroz zanimljive aktivnosti projekta učili za život, proširili vidike i postali svjesniji različitosti kultura te tolerantniji ljudi – ističe Tea.

Posao koji nikada nije dosadan

Upravo ovakve aktivnosti, kao i kreativnost koju sa sobom nosi nastava smatra najvećom prednošću svoga posla uz koje se i stresni periodi lakše prevladaju.

– Od redovitog pripremanja za nastavu do projekata, svaki dan je drugačiji i svaki sat donosi nešto novo. Imam mogućnost kreiranja različitih nastavnih sadržaja za rad, ali i odgojno djelovati na učenike što mi je uistinu važno. Najveća prednost je što nikada nije dosadno. Zna biti stresnih dana, ponekad prekratkih noći da se isprave sve pisane provjere, a ponekad prekrasnih dana kada su učenici aktivni ili kada stvaraju svoje projekte u kojima zapravo pokazuju svoje znanje i primjenjuju naučeno – govori nam Tea sa smiješkom.

Kako joj je kreativnost u nastavi iznimno važna, uvijek nastoji pripremiti nešto novo za svoje učenike, te koristiti i tehnologiju u nastavi. Kada vidi da je sat prošao onako kako je zamislila ili čak i bolje, to joj daje motivaciju za daljnje ulaganje truda.

Stalna želja za usavršavanjem

S takvim stavom lakše prevladava i prepreke koje joj se nađu na putu, a kao jednu od većih vidjela je tremu prije javnog nastupa, što je danas u potpunosti svladala. Kako joj prevladavanje prepreka daje dodatnu motivaciju za rad, Tea je ove školske godine napredovala u zvanju i postala mentorica.

– Trebalo je uložiti mnogo truda, a bilo je i stresnih trenutaka. Ponosna sam što sam napredovala u zvanju, ali i dalje ne namjeravam stati. Konstantno se stručno usavršavam kako bih držala korak s trendovima u obrazovanju i s tehnologijom – pojašnjava nam Tea.

Uz zahtjevan radni tempo, Tea privodi kraju i doktorski studij glotodidaktike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. No nastoji pronaći i vrijeme za kvalitetno provođenje vremena s obitelji, izlete u Hrvatskoj ili inozemstvu, vožnju bicikla ili filmske maratone.

Podrška koju dobiva od svojih najbližih daje joj vjetar u leđa i za daljnje karijerne planove.

– Želim se i dalje stručno usavršavati te završiti spomenuti doktorski studij. Volim raditi s drugim nastavnicima te održavati radionice i predavanja za njih gdje dijelim svoje iskustvo i znanje, ali jednako tako volim engleski jezik koji podučavam, tako da se i dalje vidim u toj branši. Moj plan je i dalje raditi na sebi kako bih napredovala u zvanju i pomagala u učenju stranih jezika i učenju općenito ljudima oko sebe – zaključuje učiteljica Tea Horvatić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije