NAKON 10 GODINA Još i danas javnost ne zna tko je kriv za urušavanje crkve

Prije deset godina srušio se 41 metar visok toranj sa zvonikom, te dvije trećine crkvene lađe s krovištem u Svetom Jurju na Bregu. Do dana današnjeg javnosti nije rečeno tko je kriv za ovaj zločin i je li za to odgovarao

Na današnji dan 4. lipnja 2008. godinu u ranim posljepodnevnim satima srušio se toranj sa zvonikom visok 41 metar i dvije trećine crkvene lađe Župne crkve u Svetom Jurju na Bregu.

Toga trenutka i danima kasnije tužan je bio gotovo cijeli međimurski katolički puk, jer ova crkva je bila više nego župna ckrva, iz razloga što je izgrađena na bregu i vidjelo ju se sa svih strana i ostaje zapamćena kako je u njoj za vrijeme komunizma u tajnosti kršteno mnogo djece i vjenčano mladih čiji roditelji nisu smjeli ili mogli to učiniti kao ostali normalni vjernički puk.

Podsjećamo (autor ovog članka i novinar Radija 1 Vanja Haček prvi su novinari koji su stigli na mjesto događaja gdje se još vrtjela prašina u zraku i čuo jecaj župnika prečasnog Ivana Kozjaka) crkva se srušila u trenutku kada su se na njoj obavljali hidroizolacijski radovi, a prema mišljenju nezavisnih stručnjaka, majstora ali i običnih ali savjesnih ljudi, radovi su bili izvođeni nestručno.

Potkopani ili odkopani su bili temelji cijele građevine, te je reakcija tla i težine građevine bila logična. Nakon toga Svete mise i obredi se više u crkvi nisu odvijali, a prava obnova započela je 2009. godine kada je za župnika došao velečasni Ivica Puškadija, koji je narednih nekoliko godina uložio mnogo truda, umijeća i vremena.

Ruševina je kvalitetno obnovljena zahvaljujući tvrtki Čakovecstan i njezinom vrlo savjesnom operateru Dragutinu Barleku. Danas ona svijetli u punom sjaju, mise i obredi su tradicionalni i redoviti, čemu su doprinijeli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Varaždinska biskupija, Međimurska županije, brojni donatori, u prvom redu Juraj Levačić te sami župljani.

Sve je lijepo i bajkovito, osim činjenice kako javnost, a ona je bitna, do dana današnjega ne zna je li tko odgovarao za nesavjestan i nestručan posao i grozan čin nastao na osnovu toga, je li tko odgovorio na ovo pitanje, je li procesuiran i na kraju je li materijalno i kazneno kažnjen.

Autor ovog članka je 2010. godine aktualnog župnika Ivicu Puškadiju pitao je li tko kažnjen za ovaj grozan čin u kojem je stradalo kulturno, vjersko, sveto i narodno blago.

– O postupku tužbe ne može se govoriti dok se ne dovrši parnica – tada je odgovorio župnik Puškadija, koji nije smatrao potrebitim o tome nikome govoriti, premda je kao dan jasno, da ljudi nisu dali novce obnova ne bi tako brzo tekla.

Danas smo pitanje o tome je li tko odgovorio i bio kažnjen za urušavanje jedne od najljepših baroknih crkava u biskupiji u Svetom Jurju na Bregu (Lopatincu), poslali monsjinjoru Joipu Mrzljaku, biskupu Varaždinske biskupije i čekamo odgovor, koji bi uklonio i onu posljednju smeticu u čitavom procesu, od urušavanja do dana današnjeg, kada se u 18 sati u župnoj crkvi služi Sveta misa, upravo za ovo sveto mjesto, gdje se puk tradicionalno pobožan i vjeran Svetoj crkvi katoličkoj i apostolskoj na molitvi i časnim obredima okuplja.

Kako je to izgledalo prije 10 godina pogledajte u fotogaleriji:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije