KARTA SMRTI Međimurci u samom vrhu po smrtnosti od raka

Istraživanjem Sveučilišta Washington je obuhvaćeno 195 država, a rezultati su objavljeni u časopisu JAMA Oncology yesterday, pišu 24sata.

Rak je značajan javnozdravstveni problem stanovništva Hrvatske. Drugi je najvažniji uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila, pa je vrlo važno raspolagati odgovarajućim podacima koji će pomoći u izradi strategije za prevenciju i odgovarajuću onkološku službu i zaštitu, kao i u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv raka.

Ukupan broj novodijagnosticiranih zloćudnih bolesti u 2015. godini (šifre C00-C97 MKB, bez raka kože – šifra C44) bio je 22.503 i to 11.969 muškaraca i 10.534 žene – stoji u biltenu HZJZ-a Incidencija raka u Hrvatskoj objavljenom ove godine, ali sa zadnjim dostupnim podacima iz 2015. godine.

Glavni i odgovorni urednik spomenutog biltena je dr. sc. Mario Šekerija, dr. med.

Muškarce najčešće pogađa rak pluća, potom rak debelog crijeva, dok je na trećemu mjestu po učestalosti u muškaraca rak prostate. Kod žena je situacija nešto drugačija. Najviše ih pogađa rak dojke.

Najčešće vrste raka kod muškaraca i žena u Hrvatskoj

U HZJZ-u su izradili ilustraciju koja pokazuje koje vrste raka su najčešće kod muškaraca, a koje kod žena:

(Izvor: HZJZ)

Muškarce najčešće pogađa rak pluća, potom rak debelog crijeva, dok je na trećemu mjestu po učestalosti u muškaraca rak prostate. Kod žena je situacija nešto drugačija. Najviše ih pogađa rak dojke.

Učestalost oboljelih od raka po županijama

ZA MUŠKARCE – na 100.000 stanovnika

(Izvor: HZJZ)

ZA ŽENE – na 100.000 stanovnika

(Izvor: HZJZ)

Uspoređujući Hrvatsku s drugim europskim zemljama, samo Mađarska ima više stope smrtnosti od raka u odnosu na nas.

– Promatrajući stope učestalosti pojave raka prema županijama i spolu, zloćudne bolesti kod muškaraca najučestalije su u Varaždinskoj, Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji, dok su najniže stope zabilježene u Šibensko-kninskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Najviše stope kod žena bilježimo u Gradu Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najniže u Ličko-senjskoj, Krapinsko-zagorskoj i Osječko-baranjskoj županiji – kaže Šekerija, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije