Vijesti / Društvo
Društvo
KLONSKA SELEKCIJA MOSLAVCA Od 32 klona 5 najboljih u završnicu

KLONSKA SELEKCIJA MOSLAVCA Od 32 klona 5 najboljih u završnicu

Danas, u srijedu 6. lipnja 2018. godine, je na imanju obitelji Horvat u Svetom Urbanu u dijelu vinograda u kojem se provodi Projekt Klonske selekcije kultivara Moslavac II. faza, za potrebe određivanja klona autohtone sorte Pušipel, obavljena Redukcija grožđa i defolijacija listova koju su vodili stručni ljudi Agronomskog fakulteta u Zagrebu predvođeni doc.dr.sc. Darkom Preinerom, voditeljem projekta koji se provodi već 8. godinu.

- Jako sam zadovoljan situacijom u vinogradu u kojem je stanje odlično, bez ikakve bolesti ili štetnika na trsovima, listovima i grožđu, kao i čitavim projektom koji vodi stvaranju rasadničarstva autohtone i zaštićene sorte grožđa i vina Pušipel.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt je započet s 32 klona, a sada nadziremo 5 završnih klonova, od kojih ćemo najvjerojatnije 3 označiti i odabrati za konačni uzgoj trsova, tako da će vinari imati uistinu vrhunske trsove za sadnju u svojim vinogradima.

Do berbe nam ostaje samo nadzor te ocjenjivanje kvalitete. Proizvodno-matični vinograd ostaje i dalje i o njemu će skrbiti obitelj Horvat koja iznimno kvalitetno i brižno o njemu brine, rekao je Preiner, dodavši kao su Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae Međimurska županija zlata vrijedne karike u čitavom projektu koji završava 31. prosica 2020. godine. 

Robert, Vladimir i Danica Horvat, domaćim specijalitetima pogostili su sudionike ovog događanja u okruženju bajkovitog štrigovskog vinogorja kojeg ovog trenutka krase lijepo uređeni vinogradi i cvatnja pitomih kestena.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!