FOTO Komunalac d.o.o. uči djecu o potrebi očuvanja okoliša i prirode

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se 5. lipnja u više od 140 zemalja s ciljem promocije važnosti zaštite okoliša i poziva javnosti na djelovanje.

Ovogodišnjim sloganom ‘Beat Plastic Pollution’ (Suzbijmo onečišćenje plastikom) Ujedinjeni narodi šalju apel za racionalno korištenje te hitno smanjenje proizvodnje i potrošnje plastičnih materijala, koji sve više opterećuju okoliš i prirodu.

Uza sve izazove, s jasno definiranim principima i ciljevima te energičnim djelovanjem, okoliš je moguće dugoročno očuvati. Od osobite je važnosti zaštita okoliša i održivo korištenje prirodnih resursa, unapređivanje upravljanja okolišem, sprečavanje onečišćenja okoliša, jačanje svijesti i uključivanje javnosti u proces donošenja odluka i provedbe mjera.

Komunalac svojim aktivnostima nastoji dati snažan doprinos podizanju svijesti javnosti o potrebi očuvanja okoliša i prirode u svim oblicima gospodarskog i društvenog djelovanja.

Tako je od 1. siječnja 2018. godine do danas održano više od 10 edukacija o otpadu, jedna akcija ‘Blagdanske lampice skinite i za okoliš se pobrinite’ kojoj je bio naglasak na smanjenju otpada, posebice miješanog komunalnog otpada i otpada kojeg se građani rješavaju na ekološki neprihvatljiv način.

Četiri posjeta školaraca i vrtićaraca Kompostištu i Reciklažnom dvorištu s ciljem podizanja ekološke svijesti i učenja najmlađih odgovornom ponašanju prema okolišu.

Prilikom posjeta objašnjen im je proces recikliranja korisnog otpada od početka do kraja i istaknuta važnost pojedinca u odgovornom odlaganju otpada u posebne spremnike. Naučili su i da se reciklažom jedne tone starog papira spašava 14 do 17 zrelih stabala, a štedi se voda i energija.

Na Kompostištu im je objašnjen i prikazan postupak proizvodnje komposta i cijeli proces kompostiranja te su mogli vidjeti kako se od bio-razgradivog otpada dobiva višestruko koristan kompost u vidu prirodnog gnojiva za biljke, iskoristiv u povrtlarstvu, voćarstvu i proizvodnji cvijeća.

Jedna kreativna radionica s vrtićarcima ‘Od otpada do remek djela’ na kojoj su se od industrijskog otpadnog materijala izrađivali razni modeli vaza za cvijeće.

Svrha radionice bila je poticanje svijesti od najranije dobi o potrebi ekološkog razmišljanja, odnosno odnosa prema sredini u kojoj živimo te vraćanja funkcionalnog i estetskog značenja odbačenim predmetima.

Obilježili smo Svjetski dan voda u vrtićima, tom prilikom djeca su ispisivala eko-poruke na temu “Čuvajmo vode”, gdje je svaka poruka odraz onoga što njima predstavlja i znači voda.

Također su radili i pokuse s vodom, pa su tako osim osnovne provjere ima li voda boju, miris i okus, provjeravali i što tone, a što pluta na vodi.

Tako su djeca uz pomoć pluta, matice, vijka, novčića, spužve, čavlića i ostalih predmeta istraživala i neposrednim iskustvom dolazila do zanimljivih spoznaja.

Zbog činjenice da je život bez vode nemoguć, kao i činjenice da pitke vode ima malo, kvalitetna pitka voda smatra se najvećim prirodnim resursom današnjice. Zato je iznimno važno racionalno korištenje pitke vode te su djeca upoznata s načinima štednje vode u svakodnevnom životu.

Povodom Dana planeta Zemlje s djecom iz dječjeg vrtića Tratinčica uređena je Aleja uzdisaja te posađena Gupčeva lipa u našem središnjem parku.

Ovom kreativnom edukacijom željela se skrenuti pozornost na važnost ekologije, sigurniju i zdraviju budućnost sredine u kojoj živimo i očuvanje planeta Zemlje, na najbolji način – kroz rad s mladima.

Cilj svih aktivnosti koje Komunalac provodi je podizanje ekološke svijesti i učenja najmlađih odgovornom ponašanju prema okolišu kako bi svima nama bio ljepši i ugodniji život u čistom i zelenom gradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije