PRIBISLAVEC E-doktor održao predavanje o cijepljenju djece

U maloj dvorani Društvenog doma u Pribislavcu danas u kasno popodne, 7. lipnja, održano je zanimljivo i hvale vrijedno predavanje na temu cijepljenja u dječjoj dobi.

Gost predavač je bio liječnik, izuzetno popularni pedijatar dr. Igor Šegović iz čakovečke Županijske bolnice, kojeg su organizatori predavanja nazvali e-doktor. A predavanje su organizirali Saša Rakić i Matija Ladić ispred ‘Kluba nezavisnih vijećnika Matija i Saša Zajedno Za Pribislavec’, a u dogovoru s pedijatrom Šegovićem koji je u uvodu kazao kako zajedno birali temu koja je u ovom trenutku na temu zdravstva najaktualnija.

– S obzirom da se u zadnje vrijeme puno polemizira oko cijepljenja djece te se stvara nepotrebna panika smatramo da su ovakva predavanja od izuzetne edukativne važnosti za našu sredinu i njezine ljude.

Ujedno se širi i kruži puno dezinformacije u svezi istoga te smatramo da treba ljudima, mladim majkama i očevima te budućim roditeljima pružiti relevantne i stručne podatke o samoj važnosti cijepljenja – najavili su Rakić i Ladić.

Doktor Šegović je govorio o važnosti cijepljenja, pobrojavši 10 bolesti protiv koji se u Hrvatskoj treba cijepiti od najranije dobi, dodavši pritom kako broj cijepljenja varira od države do države.

Prikazan je kalendar cijepljenja te koje se sve vrste cjepiva daju i koja je njihova uloga u razvoju zdravog djeteta, zdrave okoline i sprečavanja nastanka i pojave nekih opasnih bolesti.

Doktor Šegović je okupljenima, bilo je to dvadesetak mladih majki, pokušao objasniti i demistificirati razne teze o štetnosti cjepiva i štetnim posljedicama koje ona navodno ostavljaju i uzrokuju.

– Takvi koji su skeptični prema cijepljenjima mogu pridonijeti povratku i porastu bolesti koje su već eliminirane – posebno je istaknuo dr. Šegović. Rečeno je kako odluku o cijepljenju svoje djece donose roditelji, oni su glede toga i odgovorni za zdravstveno stanje svoje djece, a odbijanje nekog cijepljenja je uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu koje ima svako dijete.

Nazočni predavanju upoznati su i s Protokolom koji je obvezan u provedbi kod onih koji cijepljenja odbijaju.

Gost organizatora bio je saborski zastupnik dr. Mirando Mrsić, hematolog po struci, koji je pozvao roditelje da poštuju zakonsku obvezu cijepljenja čime oni iskazuju odgovornost, ne samo prema zdravlju svoje djece, već i čitavom sustavu u zdravstvu i sustavu općenito.

Pri kraju predavanja postavilo se pitanje, cijepiti se ili ne protiv gripe? Poruka dr. Mrsića je:- Onaj tko je prebolio pravu gripu uvijek će se cijepiti!

Poslije predavanja svi posjetitelji su dobili pregršt korisnih pisanih materijala i dar jedne farmaceutske tvrtke. Dodat ćemo za kraj izuzetan interes nazočnih što se je vidjelo preko ciljanih pitanja dr. Šegoviću pa slobodno možemo reći kako su sa skupa otišli bogatiji za sijaset korisnih informacija, a sve u službi najmlađih prije svega zahvaljujući Saši i Matiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije