DEMANTIJ ŽDO Varaždin o slučaju urušavanja crkve u Svetom Jurju na Bregu

U uredništvo portala stigao je zahtjev za ispravak objavljene informacije koji potpisuje Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

‘Dana 8. lipnja 2018. na internetskoj stranici Emedjimurje – međimurski internetski portal, na adresi https://emedjimurje.rtl.hr/opcenito/varazdinska-biskupija-o-krivnji-urusavanja-ckve-u-svetom-jurju-na-bregu objavljen je članak pod naslovom “Varaždinska biskupija o krivnji urušavanja crkve u Svetom Jurju na Bregu” koji je potpisao autor S. Mesarić. U članku se iznose neistiniti navodi i donose pogrešni i neutemeljeni zaključci o radu državnog odvjetništva u odnosu na kazneni postupak u vezi događaja od 4. lipnja 2008. u kojem je došlo do urušavanja crkve u Svetom Jurju na Bregu. Stoga se sukladno odredbama Zakona o medijima podnosi zahtjev za ispravak objavljene informacije.

U citiranom članku navodi se sljedeće: “Iz ovog odgovora jasno je naznačeno gdje je stalo i samo je pitanje zbog koga ili čega ODO Čakovec već 10 godina nije riješilo ovaj postupak, odnosno kaznenu prijavu?”, kao i sljedeće: “Uistinu, ne treba biti ekspert da se vidi i utvrdi kako je 10 godišnja šutnja prikrivanje nekog vrlo utjecajnog lika koji je beskurpolozno i bahato okopao crkvu koja se potom srušila”.

Netočna je informacija iz članka da ODO Čakovec 10 godina nije riješilo ovaj postupak, odnosno kaznenu prijavu. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je dana 20. prosinca 2010. podiglo optužnicu pred Općinskim sudom u Čakovcu kojom se prvookrivljenik, fizička osoba i drugookrivljeno trgovačko društvo terete da su počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti iz člana 271. stavak 3. u svezi člana 266. stavak 1. i stavak 2. Kaznenog zakona, i to na način da su iz nehaja pri izvođenju radova na župnoj crkvi u Svetom Jurju na Bregu postupili protivno općepriznatim pravilima struke i time prouzročili tešku tjelesnu ozljedu jedne osobe i imovinsku štetu velikih razmjera.

Dakle, ODO Čakovec je riješilo ovaj postupak i podnijetu kaznenu prijavu podizanjem optužnice protiv jedne fizičke i jedne pravne osobe pred Općinskim sudom u Čakovcu. Stoga je u citiranom članku potpuno pogrešno i neutemeljeno zaključeno da se tijekom 10 godina šutnje prikriva počinitelj kaznenog djela. Niti se šutjelo, niti se prikrivao počinitelj, već je državno odvjetništvo sukladno svojim zakonskim ovlastima postupalo u ovom predmetu od samog događaja i poduzelo sve potrebne radnje radi utvrđivanja postojanja kaznenih djela i njihovih počinitelja, koje postupanje je u konačnici rezultiralo podizanjem optužnice.

Nakon podizanja optužnice, za daljnje vođenje i dovršetak kaznenog postupka nadležan je isključivo Općinski sud u Čakovcu, pred kojim je u tijeku kazneni postupak na temelju podignute optužnice.’ – stoji u njihovom demantiju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije