Vijesti / Društvo
Društvo
OSPICE Vrtići u Međimurju trebaju provjeriti cjepne statuse upisane djece

OSPICE Vrtići u Međimurju trebaju provjeriti cjepne statuse upisane djece

Prenosimo obavijest o procijepljenosti protiv ospica u Međimurskoj županiji koje je napisala Višnja Smilović, dr.med.spec. epidemiologije.

Procijepljenost protiv ospica u Međimurskoj županiji je visoka  te smo po obuhvatu cijepljene djece  među boljima u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Promatrajući razdoblje unazad 5 godina  (2013. – 2017.) obuhvat cijepljene djece protiv ospica u drugoj godini života  iznosila je iznad zakonom propisanih 95 % , osim 2015. godine kada je obuhvat iznosio 93.78 %.

U istom razdoblju  su obuhvati cijepljenja protiv ospica drugom dozom, pri upisu u prvi razred, konstanto visoki.

Prema Godišnjem izvješću o izvršenim obveznim imunizacijama u 2017. godini   obuhvat djece cijepljenjem  protiv ospica prvom dozom cjepiva , u drugoj godini života,  iznosio je 96.84 % ( predviđeno 1173 djece, cijepljeno 1136 djece, nije cijepljeno 37 djece ), a  obuhvat  drugom dozom cjepiva, pri upisu u prvi razred,  iznosio je 98.28 % ( predviđeno 1110 djece, cijepljeno 1091 djece, nije cijepljeno 19 djece ).

Sukladno provedbi Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje 2013.-2020. u Izvješću za 2017. godinu smo naveli da prema  evidencijama u Djelatnosti za epidemiologiju ZZJZ Međimurske županije procjenjujemo da je cjepni obuhvat romske djece predškolske dobi, u odnosu na ukupnu populaciju djece, a prema izvješćima izabranih liječnika primarne zdravstvene zaštite te naših izvida u ambulante, nešto niži od zakonom propisanog:MPR -primarno cijepljenje između 90-95 % ali se prilikom upisa u 1. razred osnovne škole nadoknadi propuštena doza cjepiva. Kontinuiranim Akcijama dopunskog cijepljenja nastojimo povećati obuhvat cijepljene romske djece. Iz navedenih razloga,  postoji veći rizik za pojavnost i širenje ospica u romskim naseljima, što zbog nižeg cjepnog obuhvata a i zbog njihovog migracijskog načina života.

Liječnik cjepitelj (izabrani liječnik u predškolskoj dobi, a kod upisa u školu  specijalist školske medicine) određuju vrijeme i mjesto cijepljenja djeteta sukladno Programu obveznog cijepljenja. Kontraindikacije za cijepljenje, koje mogu biti privremene ili trajne, određuje liječnik.

Ukoliko roditelj ima dvojbe oko cijepljenja djeteta provodi se individualno savjetovanje kod izabranog liječnika ili u Djelatnosti za epidemiologiju.

U 2017. godini u Međimurskoj županiji zabilježen je 1 slučaj oboljenja od ospica kod odrasle osobe. Učinjena je epidemiološka obrada i nije bilo daljnjeg širenja bolesti.

Efikasnost cjepiva, tj stvaranje zaštitnih protutijela nakon primljene prve doze cjepiva protiv ospica iznosi oko 93%, a nakon druge doze cjepiva oko 97%.

Iz toga je vidljivo da je teoretski moguće da  i cijepljena osoba oboli , ali je to malo vjerojatno. (izvor www.cdc.gov)

Rizik od razvoja komplikacija ospica (upala srednjeg uha, upala pluća, upala koja zahvaća središnji živčani sustav i dr.) daleko je veći od rizika da će netko razviti neželjenu reakciju nakon primitka cjepiva te  je itekako važno cijepiti se.

Ukoliko cijepljena osoba i oboli od ospica tijek bolesti je blaži, a samim time je i rizik od razvoja komplikacija manji.

Što je veći broj necijepljenih osoba veća je vjerojatnost cirkulacije virusa u populaciji jer ima više osjetljivih osoba.

Ospice su visoko zarazna bolest i svaka osoba koja nije cijepljena, a nađe se u kontaktu sa virusom (oboljelom osobom) može oboljeti.

Ukoliko je cjepni obuhvat u populaciji visok (95%)  otežano je cirkuliranje virusa te se 'kolektivnim imunitetom' štite  i osobe koje iz opravdanih razloga ne smiju primiti cjepivo.

Djelatnost za epidemiologiju ZZJZ Međimurske županije poslala je svim zdravstvenim ustanovama i liječnicima PZZ naše županije dopis s algoritmom postupaka ukoliko posumnjaju na ospice.

U slučaju sumnje na ospice liječnik je istu dužan odmah prijaviti epidemiologu nakon čega se radi zbrinjavanje oboljelog i epidemiološka obrada mogućih kontakata te  protuepidemijske mjere.

Djelatnost za epidemiologiju ZZJZ Međimurske županije poslala je i svim dječjim vrtićima na području naše županije obavijest o ponovnoj pojavi ospica u Hrvatskoj sa zamolbom da provjere cjepne statuse djece upisane u vrtić (naročito cjepljenje protiv ospica) te svu necijepljenu djecu uputi njihovim izabranim liječnicima na cijepljenje.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!