FILIP HOZJAK Međimurski slavuj s osječkom adresom

Filip Hozjak (27) rodom iz Preloga posljednjih nekoliko godina plijeni pažnju operne scene. Po struci profesor pjevanja, ovaj operni pjevač danas radi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u kojem niže uspješne uloge.

Ovjenčan je brojnim nagradama struke, a jednako ga voli i hrvatska i europska publika. Uz pretrpani raspored pronalazi i vrijeme za sportske aktivnosti, ali i za zadovoljavanje gurmanskog apetita, a u svemu tome uživa jer zna da radi najbolji mogući posao.

Podrškom okoline do željenog studija

Filip je od malih nogu bio veliki zaljubljenik u pjevanje pa je paralelno s redovno školom pohađao i glazbenu gdje su profesori zamijetili njegov talent i rijedak glas tenora.

– Tada mi je profesorica Blanka Tkalčić preporučila da odem na prijemni ispit na Akademiju u Grazu kod njezinog profesora pjevanja. Uspio sam upisati akademiju iz drugog pokušaja, no nakon godinu dana odlučio sam se vratiti u Hrvatsku i nastaviti studij na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi profesora Berislava Jerkovića – govori nam Filip.

Da je donio ispravnu odluku, pokazalo se još tijekom studija kada je primio dvije Rektorove nagradu, najvišu nagradu koju jedan student može primiti. To mu je pokazalo da se samo radom i trudom može doći do uspjeha, a ujedno mu i dalo vjetar u leđa za daljnje pothvate.

Osvojio je i prva mjesta na međunarodnim pjevačkim natjecanjima “Lav Mirski” u Osijeku te “Lazar Jovanović” u Beogradu.

Iako su ovo impresivna postignuća za mladog opernog pjevača, Filip je najponosniji na to što je uspio završiti fakultet, što mu ne može nadomjestiti ni jedna nagrada.

– Sve su to nagrade iznimna čast, no to što sam stekao titulu profesora pjevanja, daleko mi je najdraže. Na tome posebno moram zahvaliti svojoj baki i roditeljima koji su mi cijelo vrijeme bili najveća podrška u svim mojim odlukama – ističe Filip.

Na pozornici nestaju svi problemi

Uspjeh koji je postigao tijekom studentskih dana vodio ga je i do sadašnjeg radnog mjesta.

– Sve je počelo kada smo kao studenti svake godine u Osijeku pripremali neki projekt, pa su se tako redale uloge u mjuziklima, operetama i operama. Primjerice, tu su bili “Barun Trenk”, “Gianni Schicchi”, “Šišmiš”, “Cosi fan tutte”, “Ljubavni napitak” i drugi, a sve me to dovelo do Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gdje sam nastavio sa solističkim ulogama u operetama “Bajadera” i “Kod bijelog konja” te u operi “Trubadur”.

Danas radi posao koji najviše voli, a iako on podrazumijeva mnogo rada i odricanja, trenutak u kojem stupa na pozornicu vrijedi svake uložene minute.

– U trenutku kad zakoračim na pozornicu, nestaju svi problemi i brige, te počinje igra, veselje… Kad vas nakon nastupa publika nagradi pljeskom ili ovacijama, onda znate da ste na pravom putu. Kad nekome kažem da idem na posao, onda mi bude malo čudno jer ovo zaista ne doživljavam kao svoj posao, već kao hobi jer se time bavim od malih nogu – otkriva nam Filip koji priznaje da mu je ipak teže nastupati pred domaćom publikom.

Kako kaže, svaki je nastup jedinstven u odnosu na druge jer se uvijek događaju nove improvizacije i drugačija je interakcija s publikom. No svoj diplomski koncert u crkvi sv. Jakoba u Prelogu i solistički debi u kazalištu pamti kao svoje najdraže i najemotivnije nastupe.

“Jadnici” za pamćenje

Filip je nedavno oduševio i publiku u našim krajevima kada je s impresivnom postavom već petu godinu za redom sudjelovao u izvođenju hrvatske verzije mjuzikla “Jadnici” u varaždinskoj Areni.

– Zaista je privilegija nastupati uz tako vrsne glazbenike kao što su Max Hozić, Sementa Rajhard i naši Međimurci Henrik Šimunković i Igor Baksa. Ove godine je produkcija napravila veliki iskorak jer smo uključili i live orkestar koji našu izvedbu diže na još veću razinu, pa mogu sa sigurnošću reći da je ovo bio naš najbolji nastup do sada što je potvrdila i reakcija publike po završetku izvedbe – kaže Filip.

Motivacija u publici i usavršavanju

Prema njegovim riječima, nema veće motivacije za rad od zadovoljnih posjetitelja kazališnih ili koncertnih izvedaba, koji vam prilaze i čestitaju, a nedavno je u Zagrebu doživio situaciju koja mu je potvrdila da dobro radi svoj posao.

– Nakon nastupa mi je prišla jedna starija gospođa koja mi je u suzama rekla da sam je svojom izvedbom vratio u njezinu mladost i iskreno mi je zahvalila na tome. Mislim da su takve situacije dovoljna motivacija da svaki dan radim na svom talentu i da ga brusim do najsitnijih detalja – govori nam Filip.

Zato se svakodnevno usavršava i pazi na svoj glas, a dok privodi kraju kazališnu sezonu prije ljetne stanke, razmišlja i o nadolazećim projektima.

– Ostale su nam još samo izvedbe operete “Kod bijelog konja” i koncert pod nazivom “Lipanjska operna noć” gdje sa kolegicom, također Međimurkom, Ivanom Medić pjevam nekoliko songova iz poznatih svjetskih mjuzikala.

Iduće sezone imamo dvije premijere u kazalištu, operu “Carmen” i mjuzikl “Mary Poppins”, pa ću se opet pokušati izboriti za neku od solističkih uloga. Osim toga, imam već mnogo upita za pjevanje na vjenčanjima i za koncerte, čemu se izrazito veselim – zaključuje Filip Hozjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije