FOTO 20. Smotra međimurskog folklora u Donjoj Dubravi

U subotu i nedjelju, 16. i 17. lipnja u Donjoj Dubravi se održava jubilarna 20. Smotra izvornog međimurskog folklora čiji je organizator i domaćin KUD Seljačka sloga Donja Dubrava i Zajednica HKUU Međimurske županije.

– Začeci Smotre sežu u daleku 1974. godinu i od tada se svake druge godine održava u Donjoj Dubravi. Smotra je selekcijskog karaktera te se izabiru najbolja društva koja će Međimursku županiju predstavljati na državnim smotrama poput Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova.

Na ovogodišnjoj Smotri nastupit će 20 kulturno-umjetničkih društava, a ulicama naše Dobrave prodefilirat će oko 600 sudionika u međimurskim nošnjama koje Donja Dubrava, koja je u ova dva dana glavni ‘grad’ Međimurja, dočekuje raširenih ruku te široka i otvorena srca.

Među njima će 17 društava biti iz Međimurja, a gosti smotre dolaze iz Slovenije, Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije – rekla je jučer na otvorenju smotre u dvorištu Zgrade Zalan voditeljica programa Suzana Karloci- Kvakan.

Prije toga predstavnici 9 društava je mimohodom prošlo nekim donjodubravskim ulicama uz pratnju Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava i Mažoretkinja Nedelišća.

U povorci su bili i kasnije na pozornici školske sportske dvorane: KUD Općine Donji Kraljevec, KUD Dr. Vinko Žganec Vratišinec, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, HKP Pomurje Lendava, KUD Općine Selnica, KUD Kotoriba, KU Zrinn Legrad, KUD Žiškovec i KUD Mihovljan.

Njihove nastupe su pratili selektori Hrvatskog sabora kulture, u glazbenom smislu Tibor Bun, a Nikola Kotur ples i nošnje.

Svečanost otvaranja započela je himnom domovini, a potom minutom šutnje Teti Lizi i svima onima kojih nema među nama, a bili su vezani uz kulturu. U ime domaćina, riječi dobrodošlice gostima i uzvanicima je uputila Štefica Kovač, predsjednica društva domaćina i Organizacijskog odbora manifestacije.

U ime ‘kulturnjaka’ Međimurja to je učinio Miljenko Zelenbaba, predsjednik Skupštine HKUU MŽ, a u ime Donjodubravčana općinski načelnik Marijan Varga uz kojeg je bio i predsjednik OV Donje Dubrave Mario Mikulan.

Svi su oni izrazili zahvalnost i poštovanje čuvarima naše kulture i tradicije. Smotru je otvorio dožupan Međimurske županije Josip Grivec koji je čuvarima i prenositeljima baštine rekao: – Hvala što čuvate od zaborava ono što su nam u nasljeđe ostavili naši preci i hvala vam što vjerno prenosite na mlade naraštaje. Svi ste ovdje pobjednici jer radite ono što volite – poručio je.

Sam početak je označen puštanjem u zrak golubice mira, a što je učinila domaća ‘dekla’ Dina Zvonar.

Financijski manifestaciju podupiru Ministarstvo kulture RH, Međimurska županija, Općina Donja Dubrava, a generalni joj je donator Međimurje-plin Čakovec, a kao donatori se pojavljuju još neki međimurski subjekti. Suorganizatori su joj HDS, ZAMP, Glas naroda.

Smotru medijski pokriva i naš portal, a ona se nastavlja i danas, 17. lipnja svečanim mimohodom i nastavkom na pozornici u 18:30 sati. Jučer i danas selektori s voditeljima imaju tzv. okrugle stolove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije