Protiv HPV-a cijepi se od 13 do 23 posto djevojčica

Svake godine u Hrvatskoj se otkrije 400 slučajeva karcinoma vrata maternice, a dvjestotinjak žena umire. Tri glavne okosnice prevencije su edukacija mladih u okviru redovitog obrazovanja o spolno prenosivim bolestima, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti ginekološki pregledi s Papa testom, kaže Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koja je iznijela podatke o akcijama cijepljenja djevojčica u osnovnim školama. Pokazalo se da se cijepi tek svaka peta sedmašica! U nekim školama odaziv je još i manji.

Prije četiri godine u Međimurskoj županiji održan je prvi radni sastanak o projektu prevencije edukacijom i cijepljenjem, na kojem su radili Međimurska županija, Zavod za javno zdravstvo i specijalisti ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Određen je i model financiranja prema kojem županija, gradovi i općine te roditelji plaćaju po trećinu cijene, što znači svatko po otprilike tisuću kuna. Cijepljenje su provodile liječnice školske medicine. Prve sezone cijepljeno je 150 od ukupno 663 učenica, druge samo 87, a treće 118. To je od 13 do 23 posto učenica!

Najbolji odaziv bio je u Čakovcu, Nedelišću, Donjem Kraljevcu, Prelogu, Domašincu i Sv. Martinu na Muri. U Goričanu, na primjer, cijepljene su samo dvije, a u Svetoj Mariji tri djevojčice, u Kotoribi šest, a u Maloj Subotici i Murskom Središću devet. Nije zabilježena ni jedna nuspojava.

Od 2011. godine cijepljenje protiv HPV-a uvršteno je u program cijepljenja u Hrvatskoj kao preporučeno. Županija, gradovi i općine spremni su i ove godine sufinancirati cijepljenje, no, pitanje je koliko će roditelja dati cijepiti djevojčice.

– Iako odgovor ne može biti jednoznačan, po mom mišljenju slab odaziv na cijepljenje je posljedica teške ekonomske situacije, kao i anticjepiteljske kampanje koja nije usmjerena samo na HPV, već općenito na različita cjepiva. Tu su i konzervativni stavovi nekih roditelja da cijepljenje promovira slobodan način seksualnog  ponašanja – kaže M. Payerl-Pal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije