Ribolovci Klena postavili trake kao zaštitu od kormorana

Minule subote u poslijepodnevnim satima članovi Športsko ribolovnog društva Klen iz Svete Marije održali su radnu akciju postavljanja traka preko drenažnog jarka u cilju zaštite od kormorana.

Drenažni jarak je salmonidna voda bogata kisikom i crvenim račićem, idealna za kalifornijsku i potočnu pastrvu, te je jedina takva u sjeverozapadnom djelu Hrvatske. Na to mjesto dolaze ribolovci iz cijele Hrvatske, a sve više ima onih iz Mađarske, Austrije i Slovenije. U društvu ističu kako su unatrag nekoliko godina kormorani učinili velike štete na ribljem fondu, gotovo da su pojeli i uništili svu ribu.

Jarak je svake godine redovito poribljen, a na njemu se održavaju natjecanja u lovu pastrve umjetnim mamcem i umjetnom muhom. Kako je kormoran zaštićena vrsta, jedino rješenje u zaštiti pastrva su trake koje koliko – toliko sprečavaju slijetanje u kanal većim jatima. Trake su postavljene na duljini od 300 metara, na jednom djelu tzv. “potkove” uzvodno od ulaza jarka u derivacioni kanal HE Dubrava gdje se zimi zadržava najveći broj pastrva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije