Atraktivniji Sobočki fašjek uz Sobočke kugače i vrijedne nagrade

Fašnička povorka u  Maloj Subotici ima tradiciju koja seže još u vrijeme između dva velika rata. Nemamo točnih podataka o samim počecima, ali i najstariji žitelji pamte da je povorke oduvijek bilo i da su se još kao mala djeca oblačili za fašničku  povorku željni igre, smijeha i zabave.

>>> Facebook stranica Sobočkog fašjeka

Bila je to, a tako je i danas, manifestacija koja je okupljala stanovništvo područja,  prije župe Sobotica, a danas Općine Mala Subotica. Zbog duge tradicije i značaja koji ta manifestacija ima za naselja današnje Općine, prošle godine odlučilo se cijeloj manifestaciji dati veći značaj, obogatiti je sadržajem, te učiniti je prepoznatljivom, odnosno “brendirati” je.

Osnovan Organizacijski odbor, a čiji je zadatak krenuti sa “brendiranjem” i organizacijom Fašjeka 2013. Cijela manifestacija dobila je naziv “SOBOČKI FAŠJEK“. Za maskotu je odabrana tradicionalna maska koja je najviše obilježila cijeli period, a to je “SOBOČKI KUGAČ“. Maska je pojedinačna, a kugači se najčešće kreću u grupama.

Nije strogo definirana, tj. slobodnije je forme, ali elementi koji je definiraju su: prije svega mora pobuditi čim veći strah kod dekli i djece. Zbog toga što su kugači razagajali djecu, mlade dekle i snehe te ih pokušavali dohvatiti šibom po nogama i  namazati sađom,  koju su obično nosili u posebnim vrečicama i džepovima odjeće.

Glava je prekrivena vrečom ili maramom sa otvorima za oči i usta, obučeni su “u ono kaj se doma našlo” i najčešće napunjeni slamom. Zbog jačeg dojma bili su opasani kroskim (za krave) ili bikoskim lancima te vojkama. Na lance se obično vješalo zvonce. No, najvažnija je ipak bila šiba od  koje su se deklama crvenile pozadine kud god bi kugači prošli.

MEŠTER SOBOČKOG FAŠJEKA – definirana je i  dala se izraditi kompletna maska koju će ubuduće svake godine nositi  Meštar ceremonije (crni frak, crvene hlače, cilindar, velika crvena mašna i lenta u boji zastave). Bude li lijepo vrijeme vozit će se u koleslinu sa konjima ispred kolone.

Sobočki fašjek dobio je i svoju ZASTAVU (2 komada) (jedna se nosi ispred povorke, a druga veće mijenja općinku zastavu u dane fašjeka) te svoju HIMNU za koju je tekst napisala Ružica Jukić, a u tonskom studiju Jazbina u Maloj Subotici obradit će je i izvesti tamburaški sastav Frikovi. Imaju i svoj profil na Facebooku “Sobočki fašjek”.


Sobočki fašjek u nedjelju 10. veljače

Organizator ovogodišnjeg fašjeka je Organizacijski odbor, a pokrovitelj Općina Mala Subotica, održat će se u nedjelju 10. veljače te je otvorenog tipa na koji su pozvane i maškare van Općine Mala Subotica. Svi koji će se odazvati konkuriraju za nagrade s time da prije nego li povorka krene moraju preuzeti natjecateljski broj od članova žirija.

Povorka će krenuti u 14 sati iz mjesta Palovec (sa Paloskog cepaša) uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra do Doma kulture u Maloj Subotici gdje će na bini biti održan performans i predstavljanje maškara po skupinama i pojedinačno, proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i priznanja, suđenje te spaljivanje Fašjeka.

Razigrano fašničko druženje uz muziku,  krafne,  kuhano vino i čaj te slatkiše, nastavit će se s maskenbalom u restoranu Fortuna uz popularne cijene i živu muziku gdje se očekuje svirka Frikova i Puhačkog orkestra.

Žiri se sastoji od pet članova-predstavnika pet mjesta općine i to: Nina Cmrečak – žiri VMO M. Subotica – predsjednica žirija, Ana Marija Korent – žiri VMO Štefenec Melita Sečan – žiri VMO Sveti Križ, Željko Agejev – žiri VMO Palovec i Jasmin Herman– žiri VMO Držimurec-Strelec.

Kategorije maski koje se nagrađuju:

1. Najoriginalniji kugač odnosni kugači
2. Najbolja pojedinačna dječja maska
3. Najbolja pojedinačna odrasla maska
4. Najbolja grupna maska odrasli
5. Najbolja dječja grupna maska  – NOVO


Kriteriji za odabir najbolje grupne maske:

1. Aktualnost / originalnost / tradicija
2. Ulični performans
3. Kreativnost
4. Masovnost


Kriteriji za odabir najbolje pojedinačne dječje/odrasle maske:

1. Aktualnost /originalnost /tradicija
2. Ulični performans
3. Kreativnost

Za sve pobjedničke maske predviđene su novčane nagrade i priznanja

Nagrade:

1. Najoriginalniji kugač odnosno kugači – 400,00 kn
2. Najbolja pojedinačna dječja maska – 200,00 kn
3. Najbolja pojedinačna odrasla maska – 200,00 kn
4. Najbolja grupna maska odrasli – 500,00 kn
5. Najbolja dječja grupna maska  – NOVO – 500,00 kn

Organizator poziva i sve mještane Općine Mala Subotica, koji neće biti aktivni sudionici povorke, da se prikladno obuku tj. stave neki znak Fašjeka na sebe kako bi svi pridonjeli Fašječkom ozračju cijele Općine i bili ugodni domaćini svakome koji, makar na kratko, pobjegne od današnjeg ubrzanog i stresnog života traži u zafrkanciji, ludiranju, smijehu i plesu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije