ODLUČENO: Kotoripska škola će nositi ime Jože Horvata!

ODLUČENO: Kotoripska škola će nositi ime Jože Horvata!

Članovi Školskog odbora OŠ Kotoriba donijeli su odluku da se na adresu Međimurske županije uputi inicijativa o pokretanju postupka promjene naziva škole. Predloženo je da se kotoripska škola zove po književniku Joži Horvatu koji je bio poznati pisac i moreplovac svjetskoga glasa.

Horvat je rođen 10. ožujka 1915. godine u Kotoribi, a iako se njegova obitelj ubrzo seli u Zagreb, cijeli život ostaje neraskidivo povezan sa svojim rodnim krajem. Prvih deset godina života proveo je u dječačkoj slobodi, odrastajući na obali rijeke Mure, što je uvelike odredilo njegovu spisateljsku poetiku.

Preminuo je 26. listopada 2012. godine u 98. godini. Joža Horvat bit će upamćen po svojoj nepomirljivošću s nepravdama zbog čega je otišao u partizane, ustrajnošću u poštivanju svojih ideala zbog čega je dugo vremena bio u nemilosti bivšeg režima, avanturističkom duhu zbog kojeg je bio prvi Međimurac koji je u jedrilici oplovio svijet te po svom izuzetnom književnom izrazu.

Njegova djela prevedena su na brojne svjetske jezike, a Besa je i danas najbolji putopis napisan na ovim prostorima. Autor je “Mačka pod šljemom”, “Sedmog be”, “Molitve prije plovidbe” i brojnih drugih knjiga. Život ga nije mazio u životu je ostao bez oba sina.

Jednog je odnio ocean za jedne jedriličarske avanture, a drugi je nesretno stradao zbog teške bolesti. Uvijek je volio dolaziti u Kotoribu, volio je ribolov, a najdraža međimurska pjesma bila mu je Mura, Mura globoka si voda ti.

Dio svoje ostavštine poklonio je Knjižnici i čitaonici Kotoriba. Da se u Županiji intenzivno radi na promijeni ime, potvrdili su pročelnik Upravnog odjela za poslove župana David Vugrinec i ravnateljica OŠ Kotoriba Snježana Matoš, prof.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije