Kotoripska škola od 9. ožujka ponosno nosi ime Jože Horvata

Kotoripska škola od 9. ožujka ponosno nosi ime Jože Horvata

Kotoripska škola od 9. ožujka nosi naziv poznatog pisca i moreplovca Jože Horvata. Prigodna svečanost održana je u holu škole, dan uoči njegovog rođendana. Rođen je 10. ožujka 1915. godine u Kotoribi, a iako se njegova obitelj ubrzo seli u Zagreb, cijeli život ostaje neraskidivo povezan sa svojim rodnim krajem.

Prvih deset godina života proveo je u dječačkoj slobodi, odrastajući na obali rijeke Mure, što je uvelike odredilo njegovu spisateljsku poetiku. Preminuo je 26. listopada 2012. godine u 98. godini. Bio je prvi Međimurac koji je u jedrilici oplovio svijet, a dio svoje ostavštine poklonio je Knjižnici i čitaonici Kotoriba.

Život ga nije mazio jer je ostao bez oba sina. Jednog je odnio ocean za jedne jedriličarske avanture, a drugi je nesretno stradao zbog teške bolesti. Školski odbor pokrenuo je inicijativu da kotoripska škola nosi njegovo ime što je prihvatila i potvrdila Međimurska županija.

Na svečanosti je pozdravne riječi uputila ravnateljica škole Snježana Matoš, prof. naglasivši kako će škola ponosno nositi ime velikog čovjeka, ali skromnog i jednostavnog. Načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec govoreći o životu i djelu Jože Horvata istaknuo je kako se dugogodišnja tinjajuća želja Kotoripčana – danas ostvarila. – Ovim svečanim činom dajemo obećanje da Joža Horvat nikada neće biti zaboravljen, poručio je Grgec.

– Joža je danas doplovio do naše škole i usidrio se ovdje odakle je iznjedrio u dalek svijet. Plovio je morima, plovio je svojim životom, pri tome slijedeći svoje srce i živeći po svojoj uzrečici: Koga srce zove, jednom mora…Ali uvijek se vraćao u svoju Kotoribu koju nikada nije zaboravio. Danas se opet vraća…i to zauvijek, rekla je u svom obraćanju predsjednica Školskog odbora Nikolina Fuš Zvošec, prof.

Koji su razlozi bili da se naša škola nosi naziv Jože Horvata? – kroz svoje stihove i sastavke odgovorili su učenici škole. U ime Međimurske županije i župana Ivice Perhoča na svečanosti je bio Petar Novački, predsjednik Skupštine. – Joža je bio čovjek koji je ponosno kročio životom, podjednako gubio i pobjeđivao i svaki Međimurac i Kotoripčan treba biti ponosan na ono što je iza sebe ostavio, bile su riječi Petra Novačkog.

Vrlo emotivno, prisjećajući se svog Jože, svima je od srca zahvalila njegova supruga Renata koja je školi poklonila sliku s jedrenjakom. Među brojnim uzvanicima i Jožinim poznavateljima i prijateljima bili su međimurski dožupan Matija Posavec, Sonja Tošić Grlač, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Blaženka Novak, stručna suradnica za prosvjetu i kulturu i Nives Kolarić iz Ureda državne uprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije