Porezna uprava: Nema razloga za povećanje cijena ulaznica!

Porezna uprava: Nema razloga za povećanje cijena ulaznica!

Glazbenici upozoravaju da Hrvatska ima najveći porez na tu djelatnost u Europi, koji će uništiti domaću glazbu i smanjiti broj stranih gostovanja. Nakon što je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kinoulaznice od pet posto, poručuju da porezna stopa na ulaznice za koncerte od 25 posto ne postoji u Europi ni u regiji.

Porezna uprava na svojim je stranicama objavila priopćenje vezano na tu temu. Dio priopćenja možete pročitati u nastavku.

“Nacrtom prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost nije predloženo nikakvo povećanje stope poreza na dodanu vrijednost u odnosu na Zakon koji je sada na snazi, što znači da porez na dodanu vrijednost nije razlog za povećanje cijena ulaznica za komercijalne koncerte.

Zakonom o porezu na dodanu vrijednost koji je sada na snazi, propisano je da se porez na dodanu vrijednost plaća po stopi od 25%. Propisao je i na koja se dobra i usluge primjenjuje snižena stopa poreza na dodanu vrijednost 5% ili 10%, međutim snižena stopa poreza na dodanu vrijednost ne primjenjuje se na ulaznice za koncerte.

Plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođene usluge u kulturi i s njima usko povezane isporuke dobara javnih ustanova u kulturi ili drugih organizacija u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske.

Međutim, potrebno je istaknuti da usluge koje obave takve ustanove koje primjenjuju oslobođenje nemaju pravo odbiti porez na dodanu vrijednost koji im zaračunaju drugi porezni obveznici, dok organizatori komercijalnih koncerata koji su obveznici poreza na dodanu vrijednost imaju pravo na odbitak pretporeza.

Stoga se sada primjenjuje stopa 25% na ulaznice za koncerte osim za koncerte koje kao uslugu obavljaju ustanove u kulturi ili druge organizacije u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske, obzirom da su njihove usluge oslobođenje plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Međutim, organizatori koji obračunavaju stopu od 25% poreza na dodanu vrijednost na koncerte imaju pravo na odbitak pretporeza (ulaznog poreza na dodanu vrijednost) dok naprijed navedene organizacije ne mogu odbiti pretporez.”, poručuju iz Porezne uprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije