Limena glazba Belica nagrađena u Novom Vinodolskom

U subotu i nedjelju 8. i 9. lipnja u Novom Vinodolskom održao se 27. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Radi se o najvećem nacionalnom festivalu puhača koji se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije Primorsko-goranske, a koji je okupio više od 750 glazbenika amatera.

>>> Više slika pogledajte klikom ovdje

Na Susretu su se tako predstavili puhački orkestri iz Solina, Brezničkog Huma, Stankova, Vrbovskog, Goričana, Ogulina, Kašine, Virja, Predavca, Špičkovine, Kutjeva, Mrzlog Polja, Duge Rese, Belice, Varaždina, Požege, Križevaca, Rozge i Imotskog. Kao gost Susreta nastupio je najbolji orkestar 32. natjecanja puhačkih orkestara Republike Slovenije – Puhački orkestar Krka pod ravnanjem njihova dirigenta Matevža Novaka.

Tijekom dva dana orkestri su izveli ukupno 60-tak djela hrvatskih i stranih skladatelja, predstavljajući se unutar tri kategorije koncertnog programa. Ovakav je pristup Susretu kroz kategorije zamišljen kako bi orkestre usmjerio prema kvalitetnijem repertoaru te unaprjeđenju razine muziciranja, što je već ove godine urodilo iznimno bogatim i zanimljivim repertoarom za publiku, te visokom kvalitetom izvođenja orkestara Sudionika.

Stručno povjerenstvo susreta koje je ocjenjivalo nastupe svih sudionika, činili su stručnjaci profesori Šime Vulelija, Hari Zlodre te Miro Saje iz Slovenije. Nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja Hrvatskog društva skladatelja dodijeljena je Limenoj glazbi Belica čiji je dirigent Danijel Požgaj za izvedbu skladbe Igora Kuljerića “Predigra renesansnoj komediji”. Također Limena glazba Belica osvojila je drugu nagradu u A kategoriji koncertnog programa.

U Novom Vinodolskom nastupio je i Puhački orkestar Goričan na čelu s voditeljem orkestra maestrom Lukom Dominikom. Puhački orkestar Goričan predstavio se na smotri s tri skladbe te nakon izvedbe oduševio mnogobrojnu publiku koja ih je nagradila gromoglasnim pljeskom. Za izvedena djela orkestar je uz ovacije publike primio i priznanje od strane organizatora.

Uz nastup na susretu orkestar je sudjelovao u dodatnom programu koji je zamišljen kao poklon gradovima organizatorima. U sklopu tog programa orkestar je svirao na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom gdje je izveo nekoliko tradicionalnih skladbi uz nezaobilaznu Na Ivaje v Gorčeni proščeje. Susret je bio izvanredna prilika za promociju našega mjesta i Međimurja jer su  bili prisutni orkestri iz svih dijelova Hrvatske.

Članovi Puhačkog orkestra Goričan zahvaljuju svima koji su doprinijeli organizaciji ovog putovanja, te načelniku Općine Goričan Mariju Mohariću, koji je svojom nazočnošću na nastupima u Novom Vinodolskom dao podršku orkestru u predstavljanju općine i Međimurja na ovako važnom glazbenom događaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije