Sve po zakonu: U cirkusu neće nastupati divlje, već domaće životinje

Ovih dana udruge za zaštitu životinja i građani Međimurja pokrenuli su raspravu na društvenim mrežama vezano uz gostovanje cirkusa Safari u Čakovcu koji se smjestio na prostoru kod bivšeg MTČ-ovog igrališta. Ništa ne bi bilo čudno da Grad Čakovec 7. studenog 2005. godine nije donio odluku o zabrani nastupa cirkusa sa životinjama u Gradu Čakovcu.

U odluci piše da se zabranjuju točke sa svim životinjama, bilo da su divlje ili domaće, kao i prezentacije njihovog zlostavljanja i zarade na njima, pa se čitatelji pitaju da li je Grad gostovanjem cirkusa Safari prekršio svoju odluku i pokazao da je službena odluka institucije jedno, a u stvarnosti nešto drugo.

Odgovor smo pokušali potražiti u Gradu Čakovcu. Međutim kako je vrijeme godišnjih odmora, uspjeli smo saznati da se tamo drže zakona iz 2006. godine u kojem piše da je Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno “držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.” (čl. 53, st. 1). i gradonačelnikovog zaključka donesenog ove godine koji je u skladu sa postojećim zakonom.

U Gradu su nam rekli da je čakovečka Veterinarska inspekcija izdala dozvolu za nastup domaćih životinja kao što su konji, krave, ovce, koze, dok cirkus za nastup deva i ljama nije dobio potrebnu dozvolu. Kad je riječ o nastupu divljih životinja, Hrvatska po tom pitanju ima propise strože i od zapadnih zemalja Europske unije.

U Safarijevom programu u Čakovcu neće sudjelovati divlje životinje jer je to zakonski zabranjeno, već samo domaće poručuju iz spomenutog cirkusa koji cirkuske vještine njeguju već 100 godina te smatraju da je cirkus u cijelome svijetu kulturno dobro najviše na radost djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije