Šenkovec među tri najjače hrvatske općine po broju računala

 -Sve je išlo brzo. Naučio sam kako upaliti računalo, priključiti se na internet i surfati. Radio sam kao prijevoznik, vozio sam kamion, i nisam imao potrebe, a ni vremena, baviti se kompjuterom. Sad kad sam u penziji, kupio sam si jedan i uživam – kaže Franjo Turk, 64-godišnji umirovljenik iz Šenkovca.

On je jedan od desetak polaznika besplatne infomatičke obuke umirovljenika u tamošnjoj knjižnici i čitaonici. Koliko se u toj općini s 2900 stanovnika ulaže u informatičko opismenjavanje govori i ovih dana objavljen podatak Državnog zavoda za statistiku da je Šenkovec treći u Hrvatskoj po broju računala u kućanstvima!


Radno sposobnih 70 posto

Od 905 kuća i stanova, čak 612 ima računalo, a interenetom se služi čak njih 584. Od 2572 stanovnika starijih od deset godina, 1669 se služi internetom, a među njima je i šezdesetak umirovljenika poput Franje.  Općina Šenkovec je jedna od rijetkih koje bilježe rast stanovništva. Općina daje 1500 kuna naknade za novorođeno dijete,  studenti dobivaju nepovratne stipendije kako bi tu ostali živjeti. Čak  2009 mještana ubraja se u radno sposobno stanovništvo u dobi između 15 i 64 godine, što je oko 70 posto!

– Ponosni smo što je Šenkovec treća općina u Hrvatskoj po broju kućanstava koja posjeduju računala. Cilj nam je taj podatak i povećati. U suradnji s knjižnicom i čitaonicom, kojoj je općina osnivač,  i s mladima, organiziramo edukacijske seminare za naše umirovljenike i ostale zainteresirani da nauče ili obnove znanje u korištenju računala i interneta – kaže općinski pročelnik Alen Kajmović i dodaje da Šenkovcu živi velik broj visokoobrazovanog stanovništva, čak 17 posto.

Osnovna škola Petar Zrinski ima i državnog prvaka u informatici, i to drugu godinu za redom. “Rastura” u najtežoj informatičkoj disciplini, algoritmu.


Omjer pismenosti

U Međimurskoj županiji od 35.151 kućanstvo njih 19.976 posjeduje najmanje jedno računalo, a nešto manje ih koristi internet. U Varaždinskoj od 55.483 kućanstava računalo ima 21.063, u Koprivničko-križevačkoj od 37.938 ima ih  19.281, a u Krapinsko-zagorskoj 21.063 kuća i stanova od ukupno 42.090 ima instalirano računalo. No, to ne znači da svi koji imaju računala priključeni i na internet, ili se znaju njime služiti.

Krapinsko-zagorska županija jedina od četiri sjeverozapadne županije ima više stanovnika koji se ne znaju služiti internetom od onjih koji to znaju. Omjer je 57.281:62.327. Blizu je i Koprivničko-križevačka, u kojoj je stanovnika koji se “kuže” u internet samo 126 više od onih koji ga nikad nisu koristili. U omjeru informatički pismenih i nepismenih najbolje stoje Međimurci, pa slijede Varaždinci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije