Emil Vibović na čelu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata

Nakon provedene procedure koja je krenula Javnim pozivom za predlaganje kandidata za imenovanje članova Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji, provedenog postupaka imenovanja članova Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji, Skupština Međimurske Županije svojim Rješenjem imenovala je članove tog tijela.

Za članove Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji s danom 10. listopad 2013. godine imenuju se: Zvonko Huić iz Vrhovljana, Stjepan Marcijuš iz Strahoninca, Mladen Mezga iz Preloga, Alenka Novak iz Pribislavca i Emil Vibović iz Palovca.

Održana je i konstituirajuća sjednica Povjerenstva na kojoj je donesen Poslovnik o radu te su izabrani predsjednik Povjerenstva i njegov zamjenik. Za predsjednika je izabran Emil Vibović, a za zamjenika predsjednika Stjepan Marciuš.

Ukoliko građani Međimurske županije smatraju da su im ugrožena prava iz Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji je donio Hrvatski sabor na sjednici 19. studenog 2004. godine, svoje pritužbe mogu dati pismenim putem Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji, Ruđera Boškovića 2, 40 000 Čakovec.

Ovaj Zakon svakome čovjeku kao pacijentu jamči jednako pravo na kvalitetnu i stalnu zdravstvenu zaštitu primjerenu zdravstvenom stanju, a sukladno opće prihvaćenim stručnim standardima i etičkim načelima u njegovu interesu uz poštivanje njegovih osobnih stavova. Pri pružanju zdravstvenih usluga jamči se poštivanje ljudskog bića, očuvanje fizičkog i mentalnog integriteta, te zaštita osobnosti. 

Osnovna prava koja regulira Zakon o zaštiti prava pacijenata: pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost, pravo na prihvaćanje, odnosno odbijanje medicinskog postupka ili zahvata, pravo na povjerljivost, pravo na privatnost, pravo na održavanje osobnih kontakata, pravo na samovoljno napuštanje zdravstvene ustanove, pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji, pravo na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima i pravo na naknadu štete.

Otvoren je i stalni telefon na koji građani mogu zvati i informirati se ili upozoriti, ukoliko smatraju da su im uskraćena njihova prava temeljem Zakona o pravima pacijenata. Broj telefona je 099 813 8883.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije