Vijesti / Društvo
Društvo
Podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Čakovcu

Podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Čakovcu

U srijedu je u gradskoj vijećnici Grada Čakovca potpisan Ugovor o poslovnoj suradnji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Grada Čakovca kojim je dogovoreno osnivanje podružnice Instituta u Čakovcu.


Podružnica će se nalaziti na Učiteljskom fakultetu, a njena temeljna zadaća bit će istraživanje mjesnih govora i dijalekata na području Međimurja, istraživanje povijesne i suvremene mikrotoponimije, izrada zemljovida prema rezultatima terenskih istraživanja, usustavljivanje terenski prikupljene dijalektološke i onomastičke građe te usporedba s ostalim dijelovima Hrvatske.


Također, podružnica će se baviti istraživanjem onomastike, frazeologije i dijalektologije na graničnom pojasu s Republikom Slovenijom i Republikom Mađarskom. Međimurje je specifično govorno područje koje je potrebno istražiti, zabilježiti i očuvati jer je jezik važan dio našeg identiteta.


Gradonačelnik Stjepan Kovač i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr.sc. Željko Jozić potpisali su Ugovor kojim se Grad Čakovec obvezao Institutu ustupiti opremljenu prostoriju za potrebe rada podružnice, podmirivati troškove režija i održavati prostorije.


U večernjim satima u organizaciji Grada Čakovca, Učiteljskog fakulteta, Centra za kulturu i Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec u Scheierovoj zgradi održano je predstavljanje novog pravopisa – Hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. O novom pravopisu govorili su ravnatelj Instituta i glavni urednik Željko Jozić te urednice Lana Hudeček i Milica Mihaljević.


Pred mnogobrojnom publikom predstavljena su neka nova pravopisna rješenja proizašla iz javne rasprave što ovaj pravopis čini drugačijim od dosadašnjih. Urednici su napomenuli da se pravopis vratio u Čakovec jer je ovdje i tiskan. Jedna od stvari koja ovaj pravopis čini drugačijim je i to što je cijeli njegov sadržaj dostupan i na mrežnoj stranici pravopis.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!