“Sobočki kugač” predvodi maškore na “Sobočkom fašjeku”

U petak 28. veljače u 15 sati maškori preuzimaju Općinu Mala Subotica (skidanje općinske sa zgrade Općine i postavljanje službene fašječke zastave). U nedjelju 2. ožujka u 14 sati održat će se glavna manifestacija “Sobočki fašjek”.

Maskota je Sobočki kugač, organizacija je u rukama Organizacijskog odbora za Sobočki fašjek, a pokroviteljstva se prihvatila Općina Mala Subotica. Maskirana povorka će krenuti u 14 sati iz mjesta Palovec (s Paloskog cepaša) uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra do Doma kulture u Maloj Subotici gdje će na bini biti održan performans i predstavljanje maškara po skupinama i pojedinačno, proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i priznanja, suđenje te spaljivanje Fašjeka.

Razigrano fašničko druženje uz muziku, krafne, kuhano vino i čaj te slatkiše, nastavit će se maskenbalom u restoranu Fortuna uz TS Frikovi i Puhački orkestar Male Subotice. Manifestacija je otvorenog je tipa te su pozvane i maškare van Općine Mala Subotica. Svi koji će se odazvali konkuriraju za nagrade s time da prije nego li povorka krene moraju preuzeti natjecateljski broj od članova žirija.

Kategorije maski koje se nagrađuju:

1. Najoriginalniji kugač odnosni kugači
2. Najbolja pojedinačna dječja maska
3. Najbolja pojedinačna odrasla maska
4. Najbolja grupna maska odrasli
5. Najbolja dječja grupna maska 


Kriteriji za odabir najbolje grupne maske:

1. Aktualnost /originalnost /tradicija
2. Ulični performans
3. Kreativnost
4. Masovnost


Kriteriji za odabir najbolje pojedinačne dječje / odrasle maske:

1. Aktualnost / originalnost / tradicija
2. Ulični performans
3. Kreativnost


Nagrade:

1. Najoriginalniji kugač odnosno kugači – 400,00 kn
2. Najbolja pojedinačna dječja maska – 200,00 kn
3. Najbolja pojedinačna odrasla maska – 200,00 kn
4. Najbolja grupna maska odrasli – 500,00 kn
5. Najbolja dječja grupna maska  – 500,00 kn

Povijest manifestacije

Fašnička povorka u Maloj Subotici ima tradiciju koja seže još u vrijeme između 2 velika rata. Nemamo točnih podataka o samim počecima, ali i najstariji žitelji pamte da je povorke oduvijek bilo i da su se još kao mala djeca oblačili za fašničku povorku željni igre, smijeha i zabave. Bila je to, a tako je i danas, manifestacija koja je okupljala stanovništvo područja, prije župe Sobotica, a danas Općine Mala Subotica.

“Sobočki kugač” – maska pojedinačna je maska, a kugači se najčešće kreću u grupama. Nije strogo definirana, tj. slobodnije je forme, ali elementi koji je definiraju su: prije svega moraju pobuditi čim veći strah kod dekli i djece. Zbog toga što su kugači razagajali djecu, mlade dekle i snehe te ih pokušavali dohvatiti šibom po nogama i namazati sađom, koju su obično nosili u posebnim vrečicama i džepovima odjeće.

Glava je prekrivena vrećom ili maramom sa otvorima za oči i usta, obučeni su “u ono kaj se doma našlo” i najčešće napunjeni slamom. Zbog jačeg dojma bili su opasani kroskim(za krave) ili bikoskim lancima te vojkama. Na lance se obično vješalo zvonce. No, najvažnija je ipak bila šiba od koje su se deklama crvenile pozadine kud god bi kugači prošli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije