Vijesti / Društvo
Društvo
MIG-21 kao spomenik na hrabre pilote i ratne dane stiže u Međimurje

MIG-21 kao spomenik na hrabre pilote i ratne dane stiže u Međimurje

Neposredno nakon nedavnog posjeta ministra branitelja Predraga Matića krenulo se u realizaciju projekta o kojem se već godinama govori, ali se malo toga radilo na realizaciji.


U posjetu gradu Prelogu u veljači ove godine sam ministar je pokazao interes da se segmentu obrane RH, a koji je iznjedrilo Međimurje, ne dozvoli da padne u zaborav već da mu se da dignitet kakav i zaslužuje. Naravno, riječ je o Prvoj eskadrili lake avijacije višestruke namjene, ali i 4. Radarske postaje ZMIN u Pribislavcu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Na navedeno "preloško obećanje" ga je u nedavnom posjetu županiji podsjetio zamjenik župana Zoran Vidović, koji je i sam branitelj, a rezultat svega je promptna realizacija. Tako je zajednička delegacija Međimurske županije i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije koju su činili uz zamjenika Vidovića i Slavko Markač, Dražen Tkalec i Stjepan Horvat, posjetila  Zrakoplovnu bazu na Plesu i zapovjednika HRZ i PZO brigadnog generala Dražena Ščurija, kao i Zrakoplovno-tehnički centar i predsjednika Uprave Darka Cigrovskog.


Cilj je bio obaviti završne dogovore oko dodjele zrakoplova MIG-21, prilagodbe zrakoplova, demontaže i montaže kao i prijevoza istoga. Upravo taj zrakoplov će se u obliku kakav je na fotografijama postaviti kao spomen na početke razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva,  osnivanje i djelovanje navedene Prve eskadrile lake avijacije višestruke namjene Čakovec 1991-92. godine kao i 4. Radarske postaje ZMIN.


Međimurje to zaslužuje

U izrazito pozitivnoj atmosferi dogovoreni su detalji i proceduralne radnje koje je još potrebno izvršiti kako bi se sve aktivnosti mogle završiti zaključno do 17. rujna ove godine na obljetnicu Spomendana oslobođenja Međimurja, kada se planirana otvorenje Spomen obilježja. Delegacija iz Međimurja se zahvalila na svoj potpori i pomoći te izrazila nadu da će se nakon godina čekanja ipak uspjeti u svom planu.


Ovaj MIG-21 je puno više od spomenika, njime dajemo zasluženo poštovanje jednom dijelu naših oružanih snaga u čijoj su organizaciji i osnivanju sudjelovali Međimurci. Jer Međimurje to zaslužuje. – napomenuo je zamjenik župana Zoran Vidović.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!