Započelo praćenje kretanja alergene peludi

Početkom travnja započelo je ovogodišnje praćenje kretanja alergena peludi u zraku na području Međimurja. Iako prve alergene biljke, kao što je u primjerice lijeska, cvjetaju već u siječnju, upravo je travanj mjesec kada je u zraku prisutna najveća raznolikost alergene peludi u zraku.

Dolaskom proljeća produljuju se dani i temperature zraka postaju više što pogoduje cvatnji velikog broja biljaka, posebice drvenastih vrsta. Stoga je u ovom razdoblju godine u zraku odjednom moguće naći i preko deset različitih vrsta alergene peludi.

Prema rezultatima prošlotjednih peludnih analiza zraka najbrojnija je breza koja je na vrhuncu vegetacijskog perioda cvatnje. Brojnost peludnih zrnaca breze veća od 100/m3 ukazuje na visoku koncentraciju, a zabilježena je u periodima toplih, sunčanih i vjetrovitih popodneva, idealnih za širenje peludi zrakom.

U umjerenoj koncentraciji prisutna je pelud hrasta s tendencijom porasta u narednom razdoblju. U niskim koncentracijama (< 15 zrnaca/m3) nalazimo orah, vrbu, topolu, platanu i čempres. Utvrđena je i prisutnost peludnih zrnaca trava, trenutno još u niskoj koncentraciji (< 5 zrnaca/m3).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije