Vijesti / Društvo
Društvo
Međimurci u Opatiji na konferenciji o obrazovanju nacionalnih manjina

Međimurci u Opatiji na konferenciji o obrazovanju nacionalnih manjina

U Opatiji je održana 2. Međunarodna konferencija o cjeloživotnom obrazovanju nacionalnih manjina. Konferenciju je organizirala Zajednica ustanova za obrazovanje odraslih u suradnji sa Hrvatskim andragoškim društvom i Zavodom za pedagogijske znanosti Sveučilišta u Zlinu, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta.


Konferenciju je podržao Ured za ljudska prava Vlade RH i Vijeća nacionalnih manjina u RH. Istoj su nazočili mnogobrojni uzvanici. Iz Ureda Vlade za nacionalne manjine, Mirko Marković, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Gina Kosanović, saborski zastupnik Veljko Kajtazi te mnogi drugi uzvanici i stručnjaci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Iz susjednih zemalja su sudjelovali iz Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Makedonije. Međimursku županiju predstavljali su: OŠ Podturen, Učiteljski fakultet Zagreb Odsjek u Čakovcu, Pučko otvoreno učilište Čakovec i Pučko otvoreno učilište Novak Mala Subotica. Predavanja u vezi romske problematike i aktivnosti u Međimurju su održali Marijana Cerovec i Marina Jalšovec na temu ''Drugačiji rakurs na pitanje odgoja i obrazovanja učenika romske nacionalne manjine u osnovnoj školi.


Predstavile se i aktivnosti koje provode u školi i kako one doprinose poboljšanju uvjeta rada s romskom nacionalnom manjinom. Kako bi djelovali na probleme i prepreke i osigurali napredak  OŠ Podturen je odradila dva projekta financirana iz REF-a: Dodatna nastava hrvatskog jezika i Aktivnosti nakon nastave za učenike romske nacionalnosti.


Školske godine 2013/14. škola odrađuje najopsežniji projekt u trajanju od 15 mjeseci odobren na natječaju IPA IV Razvoj ljudskih potencijala LOT II  Integracija marginaliziranih skupina u redoviti obrazovni sustav u vrijednosti od 147.000,00 eura sa postotkom od 92,68 nepovratnih sredstava što će omogućiti niz aktivnosti naspram tri ciljne skupine: produženi boravak učenika, jačanje kapaciteta učitelja te primarna edukacija roditelja.


Goran Lapat je izlagao je temu Funkcionalna pismenost Roma, u kojoj je naglasio da je funkcionalno pismena osoba je osoba koja je u stanju sudjelovati u svim životnim aktivnostima uz svakodnevno funkcioniranje bilo za osobni razvoj ili za razvoj društvene zajednice. Za funkcionalnu nepismenost uzrok je najčešće okruženje u kojem pojedinac živi. U današnje vrijeme teško je zamisliti da postoje ljudi koji nisu savladali ni osnove čitanja i pisanja. Danas čovjeka gotovo u svakom segmentu nastoji zamijeniti njegov izum.


Tako više ne trebamo osobu kojoj bismo platili račun ili parking, osobu koja bi nam prodala kartu ili mlijeko… samo moramo znati komunicirati s novim medijima. A što ako nemamo osnovnih znanja za rukovanje tim medijima? Temeljni cilj odgoja i obrazovanja Roma je osiguranje jednakih šansi, desegregacija, suzbijanje društvene marginaliziranosti, poticanje društvene integracije uz poštivanje prava manjina i prava na jednakost i sl. Obrazovanje je najznačajniji cilj na kojem se temelji budućnost i rješenje pitanja siromaštva u romskoj zajednici.


Mario Zamuda, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec prezentirao je seminar s temom Osnovno obrazovanje odraslih pripadnika romske nacionalne manjine u Međimurju. Istaknuo je u Međimurskoj županiji živi značajan broj pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Velik broj njih ne završava redovno osnovnoškolsko obrazovanje, a dio njih nikad ni nije bio uključen u redovni sustav obrazovanja.


Uključivanje u osnovno obrazovanje odraslih vrlo je važan čimbenik za njihovo opismenjavanje i socijalno uključivanje, ali i uključivanje na tržište rada. Jedina ustanova koja se bavi osnovnim obrazovanjem odraslih, pa tako i pripadnika romske nacionalne manjine je Pučko otvoreno učilište Čakovec. Godine 2003. se s tadašnjom ravnateljicom Vericom Rosić uključuje se od 2003. u projekt Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta: "Za Hrvatsku pismenosti: put do poželjne budućnosti – Desetljeće pismenosti u Hrvatskoj 2003.-2012.".


Tijekom projekta uključeno u obrazovanje je uključeno oko 800 polaznika, od toga 750 Roma s područja Međimurske županije. Nakon provođenja projekta, nastavak osnovnog obrazovanja odraslih, te znatno povećanje u školskoj godini 2012-2013, s gotovo 230 Roma u svim razredima osnovne škole, od toga je 30 polaznika uključeno u I. obrazovno razdoblje, koji nikad nisu bili uključeni u osnovnog obrazovanja.


U Školskoj godini 2013/2014. je pokazan velik interes za obrazovanje i završetak osnovne škole te je prijavljeno 295 polaznika, od toga oko 100 novih polaznika. Broj nije konačan jer se svakodnevno prijavljuju novi.


Poticanje na obrazovanje i uključivanje u proces osnovnog obrazovanja najvećim je dijelom zasluga razvijanje partnerskog odnosa i suradnje Pučkog otvorenog učilište Čakovec, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Čakovec i ostalih nadležnih institucija na području Međimurske županije. Izmjena iskustva sa ostalim sudionicima te zajednička druženja postala su početak nove suradnje među sudionicima konferencije.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!