Međimurski “puhači” putuju na 28. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

U subotu i nedjelju, 7. i 8. lipnja 2014., gradovi Novi Vinodolski i Crikvenica ugostit će ukupno 700 glazbenika i ljubitelja puhačke glazbe, koji će u Domu kulture u Novom Vinodolskom tijekom bogatog dvodnevnog koncertnog programa nastupiti u okviru 28. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara.

Radi se o godišnjem Susretu najboljih puhačkih orkestara iz 12 hrvatskih županija koji su svoj nastup izborili na županijskim natjecanjima, na kojima je nastupilo više od 1900 glazbenika unutar 51 orkestra u selekciji, što svjedoči o bogatstvu puhačkog amaterizma u Hrvatskoj.

Na 28. Susretu ove će se godine predstaviti najbolji hrvatski puhački orkestri B i C kategorije koncertnog programa koji dolaze iz Sv. Martina, Bjelovara, Petrovine, Vrbovskog, Ogulina, Zagreba, Virovitice, Vrpolja, Klis-Kose, Đurđevca, Goričana, Špičkovine, Zaprešića, Karlovca, Dekanovca, Virja i Mrzlog Polja. Kao gosti, na Susretu će nastupiti orkestar Vaška godba “Vrh nad Laškim” i Mažoretkinje Majde Marguč iz Slovenije pod ravnanjem dirigenta Ivana Medveda.

Publika u Domu kulture imat će prigodu čuti raznolik program djela svjetske literature za puhačke orkestre te skladbe hrvatskih autora Josipa Jankovića, Zlatka Strčića, Alfija Kabilja, Ivana Zajca, Ive Lhotke Kalinskog, Karla Metikoša, Miloša Tasovca, Nikice Kalogjere, Miljenka Prohaske i Ive Muhvića.  Stručno povjerenstvo Susreta zaduženo za praćenje i ocjenjivanje izvedbi čine Krešimir Seletković, Robert Homen i Miro Saje.

Uz nagradu Hrvatskog društva skladatelja, bit će dodijeljene po tri nagrade u B i C kategoriji koncertnog programa. Ekskluzivni sponzori Susreta, tvrtke Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe, Buffet Crampon i Lion Style, najuspješnijim orkestrima osigurali su vrijedne nagrade u obliku vrhunskih instrumenata i glazbene opreme.

Glavni koncertni program Susreta odvijat će se u Domu kulture u Novom Vinodolskom u subotu 7. lipnja od 16 i 30 sati, te u nedjelju 8. lipnja od 10 i 30 sati. Ulaz na oba koncerta je slobodan. Orkestri će prenijeti dio atmosfere sa Susreta i publici izvan Doma kulture revijalnim nastupima u subotu, 7. lipnja od 19 h, na glavnim trgovima u Novom Vinodolskom i Crikvenici, te nedjelju 8. lipnja od 11 h u Novom Vinodolskom i Selcu.

Glavni organizator Susreta je Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, dok se Susret održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije Primorsko-goranske, a uz suorganizaciju Grada Novog Vinodolskog, Grada Crikvenice, Centra za kulturu grada Novog Vinodolskog, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, TZ Grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Crikvenice, TZ Primorsko-goranske županije, Jadrana d.d. Crikvenica i Turist Booka j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije