Vijesti / Društvo
Društvo
Predstavljen temeljni priručnik za kandidate za vozače svih kategorija vozila!

Predstavljen temeljni priručnik za kandidate za vozače svih kategorija vozila!

U prostoru tvrtke Auto-Stop d.o.o. u ponedjeljak (10. lipnja 2014.) predstavljen je "Temeljni priručnik za kandidate za vozače svih kategorija vozila" autora Tome Kišića i Dine Posavca.


Inicijativa za izdavanje priručnika izašla je iz tvrtke Auto-Stop d.o.o. iz Čakovca, koja pored drugih djelatnosti (autopraonica, restoran, kafić, kemijska čistionica) u prvoj privatnoj autoškoli u RH već 24 godine obavlja i osposobljavanje kandidata za vozače. Autoškola Auto-Stop obogaćena je dugogodišnjim iskustvom od vlasnika Ivana Posavca dipl.ing., njegov rad nastavio je sa istim entuzijazmom i sin Dino Posavec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Autori priručnika odlučili su tržištu ponuditi nastavno sredstvo priručnik iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila, uvjereni da će time dati doprinos, ne samo kvaliteti poučavanja kandidata, već i prilog smanjenju stradavanja u cestovnom prometnima nesrećama diljem RH.


Temeljni priručnik za kandidate za vozače svih 17 kategorija vozila, novo je izdanje koje treba biti u funkciji što boljeg osposobljavanja prije svega vozača, a i jedan od čimbenika u podizanju razine kulture svih sudionika u prometu. Namijenjen je prvenstveno kandidatima za vozače i učenicima prometnih škola za njihovo samostalno učenje.


Uz autore priručnika, predstavljanju su prisustvovali vlasnik tvrtke Auto-Stop d.o.o. Ivan Posavec, dipl.ing, dožupan međimurske županije Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, prof. dr.sc Franko Rotin, prof.dr.sc. Zdravko Peran te brojni gosti.


"Moram napomenuti da sam još u svom zadnjem mandatu kao dogradonačelnik Grada Čakovca imao vrlo uspješniju komunikaciju s djelatnicima tvrtke Auto-Stop. Dino Posavec je 2009. godine započeo Projekt "Djeca u prometu kao pješaci i putnici", gdje su obuhvaćeni svi dječji vrtići na području Čakovca. Tada je cilj priručnika bio dugoročan sustavni pristup tako da odgojitelji daju sve veći značaj prometnom odgoju, ali i da se putem djece, roditelji upozore, na svjesno i odgovorno ponašanje u cestovnom prometu.


Činjenično je stanje da moramo voditi brigu u vožnji na sigurnost svih sudionika u prometu, prvenstveno djece u prometu. Prometna kultura svih sudionika u prometu pa tako i vozača, proizlazi iz sustava za obrazovanje počevši od obitelji preko vrtića do kraja života. No u obrazovnim ustanovama i autoškolama se dobiva osnovno znanje koju bez adekvativne literature nije moguće steći, stoga vjerujem da će ovaj priručnik podići kvalitetu obrazovanja novih vozača te čestitam autorima na izdavanju novog priručnika." – rekao je dožupan međimurske županije Zoran Vidović.


Dugogodišnji sveučilišni profesor, pedagog, medicinar, dr. strojarstva i dr. prometa prof. Franko Rotim koji svojim znanstvenim radom spada u krug svjetskih prometnih stručnjaka prilikom predstavljanja priručnika istaknuo je: "Ovaj priručnik za vozače usklađen je sa zakonom o sigurnosti u prometu, te je prvi temeljni priručnik namijenjen kandidatima za vozače vozila svih kategorija prema sadržaju nastavnog programa iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila objavljenom u Pravilniku o osposobljavanju kandidata za vozače te ono što je značajno - usklađen je sa standardima Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama komisije. Čestitam na ovako vrijednom priručniku - zaključio je Rotim."

 

O autorima:

Tomo Kišić, mr. sc, psiholog, osoba koja je svoj životni put predodredila pozivu prometne struke tako da je povezala psihologiju s prometom. Prvi priručnik za vozače napisao je 1970. Godine. Do današnjeg dana autor niza raznih udžbenika, priručnika, skripti, zakonskih i podzakonskih propisa, recenzent, izdavač, stručni suradnik i dr. Svoj put započeo kao inspektor cestovnog prometa da bi došao sve do glavnog tajnika HAK-a. Organizator stručnih skupova, radionica, seminara koji su se odnosili na osposobljavanje kandidata za vozače ali i za vozače i dr.


Dino Posavec
, doktorand, mag. ing prometa i bacc. kriminalist, sudski vještak za cestovni promet, trenutno na doktorskom studiju Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, član Hrvatskog znanstvenog društva za promet, autor niza znanstveno-stručnih radova iz područja sigurnosni cestovnog prometa, autora projekta "Djeca u prometu kao pješaci i putnici" koji je ogledni model obrazovanja djece rane i predškolske dobi o sigurnosti u cestovnom prometu, koji se provodi u Čakovcu i Prelogu čime godišnje obuhvaća oko 600 mališana u dječjim vrtićima, autor za srednjoškolce koji se pomoću edukativnog filma "(NE)Znanje čovjeka u ulozi vozača" educiraju o sigurnosti u cestovnom prometu kao vozača. Na temelju spomenutih edukativnih projekata primljen je na Pantovčaku u Uredu predsjednika RH 2008. godine kod Stjepana Mesića i 2010. Godine kod Ive Josipovića.


O priručniku svoje mišljene je dalo petero ekspertnih recenzenata: prof. dr. sc. Franko Rotim, prof.dr.sc. Zdravko Peran, Liljana Mikuš, mr.sc., Stanka Vuk Pintarić, mag.iur. Ivan Posavec te Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.


Ovaj priručnik s aspekta njegovog sadržaja, namjene i funkcije u sustavu obrazovanja prometnih djelatnika i osposobljavanju vozača biti će od koristi u prometnoj edukaciji i svakako će doprinijeti kvalitetnijem stjecanju znanja mladih vozača te kao takav stručno, sigurnosno i društveno prihvatljiv. Njime će se moći koristiti prosvjetni i drugi stručni djelatnici koji se volonterski ili profesionalno bave prometnim odgojem ili obrazovanjem.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!