Alternative kuhanju bez luka i češnjaka

U slučaju nekih bolesti i alergija, ne možemo koristiti luk i češnjak u kuhinji, pa je potrebno pronaći alternativu s kime ih zamijeniti.

Kuhinje diljem svijeta oslanjanju se na luk i češnjak kao važan sastojak brojnih jela. Ove aromatične namirnice služe kao temelj za pripremu juha, variva, umaka i kompleksnijih jela, ali i kao začini u pripremi salata, tjestenina, marinada i sl, piše Gastro.hr.

S obzirom na rasprostranjenost luka i češnjaka u našoj kuhinji, vrlo je teško pronaći recept koji ne zahtijeva njihovu upotrebu. No, u slučaju gastrointestinalnih bolesti ili alergije, luk i češnjak je potrebno izbaciti prehrane. U tom je slučaju najjednostavniji način ne koristiti ih u receptu, no jelo tada vrlo lako postaje blago i “bezukusno”. Nedostaje li vam arome luka i češnjaka u kuhinji, a vlasac zbog zdravstvenih razloga nije opcija, vrijeme je da razmislite o alternativi.

Ukoliko recept zahtijeva pirjanje na luku ili češnjaku, dobru zamjenu pruža komorač ili celer. Želite li “jače” arome u vašem jelu primjerice rižotu ili varivu pokušajte sastojke pirjati na celeru i zelenoj paprici. Pirjanje na kombinaciji celera i mrkve je također opcija koja će dostojno zamijeniti arome luka ili češnjaka.

U receptima gdje se ne kuha na luku ili češnjaku, već se namirnice koriste sirove, dobru alternativu može pružiti kumin. I hren, svježe naribani, pružit će ljute arome i nadoknaditi nedostatak. Želite li još intenzivniji okus, u jelo dodajte svježe naribani đumbirkoji je osobito pogodan da nadoknadi češnjak. Unatoč drugačijem aromatskom profilu đumbir osigurava potrebnu “oštrinu” jelima. Slično vrijedi i za čili, prenosi Gastro.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije