U Hodošanu zbog baznih stanica vlada strah i panika

>> U Hodošanu zbog baznih stanica vlada strah i panika

Predstavnici Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) i predstavnici mještana naselja Hodošana u kojem je zabilježen velik broj oboljelih od tumora, a što mještani povezuju s prisutnošću baznih stanica, u Donjem Kraljevcu su se sastali s predstavnicima VIPneta.

Baveći se proučavanjem došli su do zaključka kako je u Hodošanu u tom razdoblju zabilježena povećana incidencija malignih neoplazmi i smrtnih slučajeva čiji je uzrok bila neoplazma, spontanih abortusa, mrtvorođenčadi, prematurusa, akutnih cerebralnih i koronarnh sindroma, naglih pogoršanja slika kroničnih bolesti te jakih migrenskih napadaja i učestalih sinkopa kod djece i mladih.

Stoga su mještani Hodošana pokrenuli potpisivanje peticije i prosvejdni skup kojim traže hitno uklanjanje odašiljača mobilne telefonije i preseljenje dva repetitora izgrađena unutar naselja na međusobnoj udaljenosti manjoj od 400 metara. Između dva repetitora, točno u središtu dvostruke emisije EMP-a, nalazi se Osnovna škola Hodošan i dječji vrtić čiji su polaznici djeca iz 5 naselja: Hodošan, Palinovec, Donji Hrašćan, Donji Pustakovec i Sveti Juraj u Trnju.

Smatraju da postavljena postrojenja s emisijom elektromagnetskog polja (EMP-a) nisu usklađena važećom zakonskom procedurom Republike Hrvatske. Domaćin sastanka je bio načelnik Miljenko Horvat, a zahtjeve i stavove mještana Hodošana na sastanku su zastupali Marija Purić Hranjec i Pavao Kučandi. Ispred VIPneta tu su bili Silvester Andrić i Ivica Luketić.

Oni su naglasili kako je u Hodošanu sve usklađeno prema zakonu i da na mjernoj lokaciji Hodošan nije pronađen ni jedan značajan izvor elektromagnetskog zračenja. Njihove navode su demantirali Purić Hranjec i Kučandi koji su prezentiali svoje argumente da tome nije tako uz poruku da na tome neće stati. Iz VIPneta će se o njihovom zahtjevu o micanju bazne stanice nakandno očitovati iz pravne službe, a zatim se ponovno sastati, zaključeno je.

Samo preseljeno bi ih koštalo oko stotinjak tisuća kuna. U Hodošanu zbog sve češćih obiteljskih tragedija vladaju strah i panika, pa su očekivanja od sastanka s teleoperaterom bila velika. Sasvim je sigurno da na tome neće stati jer tenzija i povišenih tonova na ovom sastanku nije nedostajalo. Načelnik Horvat je istaknuo kako je s drugim operaterom HT-om dogovoreno da se zbog isteka ugovora njihova bazna stanica ukloni.

Naš portal je među prvima javnost informirao o gorućem problemu s kojim se susreću mještani Hodošana. Taj članak uz očitovanje drugog opertera – Hrvatskog Telekoma možete pročitajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije