Vijesti / Društvo
Društvo
Mještane Male Subotice zbunile nove vreće za otpad – evo zašto

Mještane Male Subotice zbunile nove vreće za otpad – evo zašto

U našu redakciju javio se čitatelj iz Male Subotice s dva pitanja vezana uz odvoz otpada.

„Kao što znamo, do sada smo sortirali otpad u klasične vreće koje su imale oznake npr. papir, plastika, tetrapak... I tako se odvažalo, a sada bismo taj otpad morali odvajati u Čakomove vreće.

Moja pitanja su:

1.) Što s vrećama u kojima je sortiran otpad do sada, a nisu Čakomove?
2.) U koje vreće treba sortirati otpad (kako bi ih vi otpremili), ako još nismo dobili bonove za vreće s prvim računom?“

Pitanja smo proslijedili u GKP Čakom, a odgovore nam je poslao Saša Avirović, dipl.ing.građ., voditelj službe operative.

„Sva tri lokalna operatera koja skupljaju komunalni otpad na području Međimurske županije (Murs Ekom d.o.o., GKP Pre-kom d.o.o. i GKP Čakom d.o.o.) koriste jednake – županijske vreće za odvojeno skupljanje otpada. Jedina razlika između vreća koje su korisnici u Maloj Subotici koristili do sada (dok je operater bio Murs Ekom d.o.o.) i ubuduće (operater GKP Čakom d.o.o.) je u veličini vreće za tetrapak.

Naime korisnici su do 31.12.2014. dobivali su od operatera vreće za tetrapak volumena 80 litara, dok će od 1.1.2015. koristiti vreće za tetrapak volumena 120 litara. Dakle, da konkretno odgovorim na pitanja kako ih je postavio Vaš čitatelj:

1.) Sve vreće koje su korisnici dobili od prethodnog operatera ostaju u upotrebi, korisnici u vreće odlažu odvojeno skupljeni otpad po frakcijama (papir, staklo, plastika, metali, tetrapak, toneri & cartridge, drvena ambalaža i zeleni otpad) i zavezane pripremaju za odvoz odlaganjem na javnu površinu u zoni 1-2 m od ruba kolnika.

Novi operater (GKP Čakom d.o.o.) će sve vreće pripremljene sukladno Općim uvjetima isporuke usluge gospodarenja otpadom, koji su distribuirani svim korisnicama na području Općine Mala Subotica, preuzeti na dan odvoza prema rasporedu i zbrinuti na legalan način.

2.) Korisnici s područja Općine Mala Subotica mogu koristiti sve vreće koje su dobili od prethodnog operatera, mogu kupiti vreće na Čakomovoj blagajni ili u maloprodajnim trgovinama, a mogu čak i koristiti vreće od umjetnog gnojiva ili slične, važno je da se u jednoj vreći nalazi samo jedna frakcija otpada.

Uskoro će korisnicima s područja Općine Mala subotica biti distribuirani kuponi. Svaki korisnik će dobiti po četiri kupona o kojih su dva namijenjena za preuzimanje glomaznog otpada, jedan je namijenjen za primopredaju otpada na reciklažnom dvorištu, a posljednji kupon je namijenjen za preuzimanje vreća (za odvojeno skupljanje otpada ili doplatnih vreća za miješani komunalni otpad – po izboru korisnika).

Nakon što korisnicima budu distribuirani kuponi preuzimat ćemo samo odvojeno skupljeni otpad u županijskim vrećama. Za dodatna pitanja i pojašnjenja stojim na raspolaganju putem telefona 040 372 420 radnim danom od 06:45 do 14:45 sati.“

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!