Vijesti / Društvo
Društvo
Čitatelj:

Čitatelj: "U Ulici K. Zrinski u Domašincu voda do grla, a svi se oglušuju"

U redakciju našeg portala javio se čitatelj koji upozorava na problem odvodnje oborinske vode u Ulici Katarina Zrinski u Domašincu zbog čega, prilikom većih oborina, stanari te ulice strepe da im voda ne poplavi podrume. Poslao nam je i fotografije koje su snimljene ovih dana.

- Mještani Ulice Katarine Zrinski u Domašincu tijekom većih oborina strepe zbog vode u podrumima. Kad je kiša, stalno sve se obećaje - da će se sve sanirati, a kad sunce zasije na sve se zaboravlja. Postoji i plan, ali od provedbe ništa. "Luda obećanja, luda radovanja". Svi imaju uređene podrume i svaki put imaju štete više tisuća kuna, vlagu, plijesni i uništene stvari.

Razlog "vodi do grla" je upojni bunar u slijepoj ulici, u blizini podruma (jako dobar savjet stručnjaka)! Bunar je napravljen prije par godina i od onda svaka oborina, njima voda u podrumu. Nadležni prvo puno obećavaju, a onda se naglo ogluše. Kome plaćamo komunalnu naknadu? I kome da se obratimo? – pita se čitatelj.

O kakvom se problemu radi upitali smo načelnika Dragutina Lisjaka koji nam je poslao očitovanje u kojem navodi:

"Prilikom većih oborina kao što je i ovaj put bilo, u dijelu Ulice Katarine Zrinski pojavljuje se problem odvodnje oborinske vode. Radi se o "slijepom" odvojku ulice K. Zrinski koja je nažalost za vrijeme bivše Mjesne zajednice izvedena tako da nema mogućnosti odvodnje. Općina je prije par godina pokušala riješiti problem odvodnje na tom dijelu ulice, ili ga barem ublažiti izgradnjom upojnog bunara.

Kao što se pokazalo, upojni bunar bez obzira na svoju veličinu ne može primiti sav nalet vode u kratkom vremenu kada su oborine iznad prosjeka. Sada smo uspjeli dogovoriti sa vlasnikom privatnog zemljišta (dvorište), kojemu ova problematična situacija inače ne stvara nikakve poteškoće, da Općini Domašinec dozvoli po svom dvorištu postaviti kanalizaciju Ø 50 cm koju ćemo spojiti u postojeću oborinsku odvodnju u Prvomajskoj ulici.

Sumnjam da bi itko od gospode koja su Vam poslala fotografije to dao po svom dvorištu pa makar se radilo o njegovom interesu. Spominje se plaćanje komunalne naknade, ali se istovremeno ne spominju druge odredbe koje proizlaze iz Zakona o komunalnom gospodarstvu i Odluke o komunalnom redu, kojih se ti isti ne pridržavaju.

Možete vidjeti lijepo uređena visoko podignuta dvorišta od nivoa prometnice, asfaltirana ili opločena tlakovcima (pohvalno), a sva oborinska voda uredno je cijevima puštena na prometnicu ili teče asfaltom i tlakovcima u padu prema prometnici, a to je kao u redu, ili drugim riječima netko je riješio svoj problem odvodnje i prenio ga na drugoga, što pak nije za pohvalu. Osobno sam imao prilike biti u nekima od tih podruma i uvjeriti što se zapravo događa.

Teren na kojemu su kuće u Ulici Katarine Zrinski izgrađene je prilično nizak s visokom podzemnom vodom, a kuće s predubokim podrumima. Što se tiče "obećanja" za rješenje problema odvodnje obećano je da će tijekom ove godine biti riješena odvodnja s prometnice i to će tako biti. Kad riješimo odvodnju, uklonimo sve cijevi koje s dvorišta dovode vodu na prometnicu, a voda prilikom visokog prirodnog vodostaja opet bude u podrumima, pitanje je tko će tada rješavati podrumsku problematiku", napisao je u odgovoru načelnik Lisjak.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!