Dan Plave vrpce uz prodaju irisa obilježen i u Čakovcu

Na čakovečkom Trgu Republike u subotu su članovi Kluba ILCO, koji djeluje unutar društva Županijske lige protiv raka Čakovec prodajom cvjetova irisa, podjelom edukativnih materijala i druženjem s građanima obilježili Svjetski dan osoba operiranih od raka debelog crijeva čiji je zaštitni znak plava vrpca. Akcija je organizirana kako bi se građani upoznali s opasnostima i mogućnošću prevencije raka i ostalih bolesti debelog crijeva.

U Čakovcu već sedam godina postoji Udruga ILCO koja okuplja osobe sa stomom i osobe koje su se suočile s dijagnozom raka debelog crijeva, kazala je Božena Dubroja predsjednica Kluba operiranih od raka debelog crijeva koji djeluje unutar društva Županijske lige protiv raka Čakovec.

U Hrvatskoj se bilježi dramatični porast novooboljelih i umrlih od raka debelog crijeva posljednjih godina. Rizik od razvoja ove bolesti znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. -Treba reći da je nažalost odlazak na pregled debelog crijeva u Međimurju još uvijek tabu tema, za što nema razloga, kazala je Duboja, jer čim se ranije bolest otkrije to je bolje za pacijenta i veće su mu mogućnosti izlječenja i naravno smanjen rizik od smrtnosti.


U Hrvatskoj se unazad nekoliko godina provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). – Svjetska i naša iskustva kao i mnoga istraživanja su pokazala da se preventivnim radom , ranim otkrivanjem raka i poboljšanjem liječenja može postići značajan napredak u borbi protiv raka, dodao je dr. Husein Saghir, predsjednik Županijske lige protiv raka, stoga se treba odazvati na preventivne pregled i uključiti u svaku akciju.

U Međimurskoj županiji rak je drugi uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila, a godišnje od raka u Hrvatskoj umire 12 500 osoba, a u Međimurskoj županiji preko 350, te iz godine u godinu raste broj novootkrivenih slučaja. Tako se u Hrvatskoj s dijagnozom raka susreće svake godine preko 13.000 novooboljelih osoba, a u Međimurskoj županiji preko 450.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije