Ovo je razlog zašto biste u ovim vrućim danima trebali jesti crveno meso

Brojna istraživanja, ali i iskustva nutricionista, dokazala su da nutrijenti poput beta karotena, vitamina C, A i E te minerala selena i cinka svojim antioksidativnim djelovanjem pomažu zaštiti i oporavku kože od sunca, stoga taktika za nadolazeće ljetne mjesece glasi: “Pravilnom prehranom pravovremeno pripremite kožu iznutra”.

Crveno meso dobar je izvor važnih nutrijenata za zdravlje i pravilno funkcioniranje cijelog organizma, ali i za održavanje zdrave kože. Bogato je esencijalnim aminokiselinama i mineralima poput cinka, selena i bakra – ključnih za izgradnju, regeneraciju i očuvanje zdrave kože i lijepog tena.

Upravo zato, crveno meso bi, preporučuju stručnjaci i potvrđuju istraživanja, uz povrće i voće bogato karotenoidima i antioksidansima, trebalo biti neizostavan dio ljetnog “sunscreen” menija odnosno redovan dio prehrane kojom našu kožu na adekvatan način pripremamo za sunce!

Važno je pri tom istaknuti da esencijalni minerali poput cinka i selena imaju značajnu ulogu u obnovi, odnosno regeneraciji zdrave kože te su upravo oni predmet brojnih provedenih istraživanja vezanih uz održavanje optimalnog zdravlja kože.

Sukladno navedenim, jedan od najboljih izvora cinka u prehrani čovjeka jest crveno meso. Konzumacijom oko 100g crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Naime, cink iz crvenog mesa smatra se izrazito iskoristivim jer čak i male količine crvenog mesa u prehrani povećavaju apsorpciju cinka iz svih ostalih prehrambenih izvora. Njegova uloga je u prvom redu uloga pomoćnika u više od 200 enzimskih sustava, dok kao kofaktor, sudjeluje u većini metaboličkih reakcija u našem tijelu. Poznato je da cink sudjeluje i pospješuje obnovu stanica, osobito stanica kože, noktiju i kose te zacjeljivanje rana, a ne manje važna je i njegova primjena u liječenju akni, psorijaze i neurodermitisa jer je izvrstan protuupalan agens.

Uz cink, esencijalni mikroelement važan za zdravlje kože također je i selen. Njegova glavna uloga u organizmu jest sinteza antioksidativnih enzima koji sprječavaju stanična oštećenja djelovanjem slobodnih radikala pa tako i oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem. Brojna znanstvena istraživanja ističu selen kao jedan od elemenata koji štiti organizam od nastajanja pojedinih kancerogenih stanica, dok na razvoj kožnog pigmenta značajan utjecaj ima i još jedan sastojak crvenog mesa – bakar.

Provedba predložene ljetne strategije stoga zaista neće biti teška, dok istovremeno neće iziskivati ni dodatna financijska sredstva jer sve potrebne nutrijente možemo naći u hrani koji većinom i konzumiramo: u lisnatom zelenom povrću, narančastom voću i povrću, sjemenkama i orašastim plodovima, biljnim uljima, u crvenom mesu, jajima, plavoj ribi i plodovima mora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije