Donji Vidovec je tradicijsko mjesto s pogledom na budućnost

>> Donji Vidovec je tradicijsko mjesto s pogledom na budućnost

– Dobrodošli u Donji Vidovec, mjesto bogate povijesne baštine koje se spominje daleke 1226. godine, sjedištu najstarije župe ovog dijela Međimurja, kolijevci košarača i ispirača zlata, mjestu knjigoveža i licitara, mjestu okrenutom tradiciji, ali i budućnosti – riječi su kojima je Monika Cenko otvorila svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Donji Vidovec koja je uz blagdan svetog Vida održana u petak, 19. lipnja.

Na svečanosti su bili načelnici susjednih lokalnih samouprava, načelnici prijateljskih mađarskih općina, predstavnici mjesnih udruga, Marijan Varga ispred Ministarstva gospodarstva te župan Matija Posavec i zamjenica Sandra Herman ispred Međimurske županije. Nakon uvodnog pozdrava predsjednika Općinskog vijeća Marinka Čmrleca, o općinskim aktualnostima i planovima govorio je načelnik Josip Grivec.

U uvodu je rekao da se predugo čeka decentralizacija koja bi bila važan kotačić za svekoliki razvoj svake sredine. Naglasio je kako su izrađene strategije koje su temelj razvoja i kandidranja prema EU fondovima. U tijeku su izmjene i dopune Prostornog plana te se početkom iduće godine očekuje početak izgradnje dugoočekivane kanalizacijske mreže.

– Naše su želje i planovi veliki, mogućnosti puno manje i ovisne o drugim razinama te očekivanim potporama našim projektima od strane EU. Otvaranje stomatološke ordinacije nam je dugogodišnja želja i plan, isto tako i nova školska zgrada i izgradnja trafostanice za potrebe poduzetništva.

Neki od naših planova će sigurno privući sredstva iz EU fondova u okviru Mjere 7, a to su na primjer izgradnja oborinske odvodnje, izgradnja parkirališta uz groblje rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta, izgradnja i uređenje etno parka i centra za posjetitelje, rekonstrukcija zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva, uređenje Ribičkog doma i Doma kulture.

Najvažnije je da započne izgradnja planiranog u poduzetničkoj zoni, a za što postoje građevinske dozvole, no još uvijek je previše je barijera na tom putu. Svako novo radno mjesto je od izuzetne važnosti za svako mjesto – rekao je Grivec o planovima. Iduće godine Donji Vidovec će obilježiti 790 godina od prvog pisanog dokumenta u kojem se spominje mjesto.

Grivec je pozvao sve na zajedništvo i međusobno uvažavnje jer se samo tako može ići naprijed. Dobru suradnju donjomeđimurskih općina i Grada Preloga pohavalila je načelnica Svete Marije Đurđica Slamek, dok župan Posavec rado dolazi u Donji Vidovec jer, kako kaže, tu je uvijek ležerno, a problemi se rješavaju osmijehom. Za glazbeni dio programa bio je zadužen Martin Srpak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije