Vijesti / Društvo
Društvo
Pitanje čitatelja: Problem s prosjačenjem u Čakovcu

Pitanje čitatelja: Problem s prosjačenjem u Čakovcu

Na adresu portala eMedjimurje.hr stigao je upit čitatelja u kojem stoji: "Zanima me da li Grad Čakovec planira na bilo koji način riješiti problem prosjačenja?"

Odgovor smo potražili u Gradu Čakovcu te isti prenosimo u cijelosti: "Čakovečke gradske službe itekako su svjesne problema prosjačenja u središtu grada, koje se posebno intenziviralo u posljednjih nekoliko godina. Kako kažnjavanje prekršitelja (prosjačenje je prekršaj), nije u nadležnosti komunalnih redara, jedino što oni mogu učiniti jer prijava prosjaka policiji.

To stalno i radimo, te od njih zahtijevamo pojačanu kontrolu u gradskom središtu. Na žalost, među prosjacima ima i onih naših sugrađana koji su ostali bez ikakvih primanja ili zaposlenja te su prisiljeni na taj način tražiti pomoć. Takvima Grad pomaže, u okviru svojih mogućnosti, jednokratnim novčanim pomoćima.

Postoje i ljudi kojima je prosjačenje „način života“, te koje svi mi često susrećemo kad prolazimo središtem. Iako svaka takva osoba ima svog socijalnog radnika, koji odmah po prijavi poduzima sve zakonske korake, većina njih brzo se vraća starim navikama.

Bez obzira na sve, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač inicirat će da se o ovoj temi razgovara na prvoj sljedećoj sjednici gradskog Vijeća za prevenciju te da se osmisle programi koji bi za cilj imali edukaciju i smanjenje broja prosjaka.“

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!