FOTO: Tomislav Horvat iz Podturna izradio klavir od 172 tisuće šibica

>> FOTO: Tomislav Horvat iz Podturna izradio klavir od 172 tisuće šibica

Za vrijeme trajanja Porcijunkulovog u Šajerici će biti izloženi radovi autora Tomislava Horvata (25) iz Podturna kojeg su već ranije prozvali “Dječak sa šibicama”. Zašto?

Već 8 punih godina radi na imaginarnim građevinama i skulpturama od šibica. U početku je počeo sa imaginarnim građevinama (most od 7 500, tvrđava od 4 500, vjetrenjača od 3 000, katedrala od 34 000 i dvorac od 157 000 šibica). Zadnje 4 godine isključivo se posvetio izradi skulptura od šibica.

To su jedine skulpture u prirodnoj veličini u svijetu. Svoj način izražavanja naziva mozaik-skulpturizam. Njegova prva skulptura, ujedno i prva u svijetu umjetnosti je skulptura “Kum”, po nazivu istoimene legendarne filmske trilogije koju utjelovljuje slavni glumac Al Pacino. Na toj skulpturi je radio 19 mjeseci i u nju utrošio 117 000 šibica.

Druga skulptura koja je ujedno i najveća u njegovom opusu radova je skulptura W.A.Mozarta zajedno sa klavirom. Na izložbi je izložen klavir za čiju izradu mu je bilo potrebno 14 mjeseci rada i 172 000 šibica. W.A.Mozart je još u procesu nastajanja.

“Ja sam odabrao svoj rad iz jednog bunta protiv uobičajenog svakodnevnog života. To je moj način za bijeg od stvarnosti. Potrebno je imati ideju, ali ideje su prilično nezahvalne, dođu u trenu a tako puno treba raditi na njihovoj realizaciji. Preporučio bi ljudima da ostaju originalni bez obzira na čimbenike koji mogu poremetiti originalnost. Treba se držati svojih ideja, svoje imaginacije i samo tako se može istinski uživati u vlastitom radu i stvaranju – kaže mladi umjetnik iz Podtruna.

Ovo mu je prva izložba u Međimurju, a prije su mu radovi bili izloženi u Zagrebu u knjižnici Tin Ujević. Također se dio njegovih radova može vidjeti i u njegovom ateljeu u Podturnu. Svakako prošetajte do Šajerice i divite se skulpturama od šibica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije