Znate li kada biste trebali piti zeleni čaj, a kada metvicu? Evo odgovora

Ispijanje čaja, posebice u Velikoj Britaniji i Kini, posebna je tradicija. Ipak, više od tradicije, ispijanje ovog toplog napitka ima veću ulogu kad je zdravlje u pitanju. Iako mnogi preferiraju određene vrste čajeva vođeni vlastitim afinitetima i okusima, određene vrste čaja imaju svoju “ulogu” na našu zdravstvenu sliku.

Nutricionistica Neema Savvides pojasnila je kako koja vrsta čaja djeluje na naš organizam.

Ispijanje čaja može poboljšati našu zdravstvenu sliku, ali potrebno je voditi računa o količini kofeina koju konzumiramo, posebice u trudnoći. Čajevi obiluju antioksidansima, a s dodatkom mlijeka ta količina se smanjuje. Čaj radije obogatite s malo meda i limuna.

Đumbir i limun

Energizirajući đumbir i limun čajevi djeluju protuupalno, što je posebice korisno za žene koje pate od endometrioze. Odlični su za čišćenje organizma, olakšavaju bolove i potiču cirkulaciju. Đumbir je posebno “zahvalan” kod tegoba poput napuhnutosti, plinova i dijareje, što je posebno izraženo u trudnoći.

Rooibos

Ovaj čaj poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima i odličan je izvor vitamina C koji je bitan za kvalitetu sperme. Rooibos ne sadrži kofein i odličan je izbor za osobe koje planiraju djecu. Obiluje mineralima poput kalcija, kalija, magnezija, cinka, bakra, natrija, željeza, mangana… Bogat je i antioksidansima koji se bore sa slobodnim radikalima, jačaju imunološki sustav i bore se protiv kožnih bolesti poput psorijaze i ekcema.

Jasmin

Aromatični jasmin koristi se u kineskoj narodnoj medicini stoljećima, a ima aromaterapijske karakteristike koje su pogodne za trudnice. Obiluje antioksidansima i jača imunološki sustav, a može pomoći i u borbi protiv raka, gastrointestinalnim poremećajima te pomaže u smanjenju lošeg kolesterola i visokog krvnog tlaka.

Sadrži kofein pa je potrebno paziti da ovaj čaj ne pijete prije spavanja kako vam ne bi poremetio san.

Zeleni čaj

“Kralj čajeva”. Mogli bismo ga tako nazvati bez da bismo imalo pogriješili. Poznat je njegov pozitivan učinak na naše cjelokupno zdravlje, posebice na reproduktivni sustav oba spola. Sadrži spojeve koji povoljno djeluju na mozak, pomažu kod tjeskobe i poboljšava metabolizam i proces gubitka kilograma. Obiluje antioksidansima te je dobar saveznik u borbi protiv raka i degenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Metvica

Ovaj čaj odličan je za opuštanje i regeneraciju. Ako ste u mogućnosti, radije spravljajte čaj od svježe metvice jer ima jača svojstva.

Reducira stres pa je pogodan i za žene koje pokušavaju zatrudnjeti. Sadrži vitamine A, C i B12 te folate B vitamina koji su potrebni za vrijeme trudnoće. Koristi se najčešće kod problema s probavom, a tradicionalno se konzumira nakon obroka.

Pomaže kod kašlja i ostalih simptoma prehlade, olakšava upalu grla i pomaže kod lošeg zadaha.

Jabuka i cimet

Istraživanja su pokazala da cimet ima pozitivan učinak na žene koje pate od hormonske neravnoteže nastale zbog sindroma policističnih jajnika. Cimet pomaže u održavanju cirkulacije reproduktivnih organa, djeluje kao regulator šećera u krvi i pomaže u snižavanju lošeg kolesterola. Čaj od jabuke i cimeta povećava količinu kisika u krvi i jača imunološki sustav podržavajući funkcije bijelih krvnih stanica.

Najnovije