Omiljen u kraju: Župnik organizira biciklijade, pa i tečajeve plesa

Vodio je svoje župljane na sajam cvijeća u Badenu blizu Beča, priređuježupne biciklijade na kojima preuzima i ulogu vodiča koji ih usput upoznaje s povijesnim znamenitostima, organizira tečajeve srednjovjekovnih plesova

Matija Vonić, župnik župe Draškovec u Međimurju, zna kako animirati župljane da se druže i izvan crkve i župnog dvora.

– Oglasim u crkvi i ljudi se jave. Vjernici su zadovoljni mojim radom, a vodim se zajedništvom – skromno će. Poveznicu sa srednjovjekovnim plesovima pronašao je u tome što je zaštitnik župe, sv. Rok, živio u srednjem vijeku. Poziva se i na stručnjaka za moralnu teologiju sv. Alfonza de Liguorija koji je isticao da plesovi sami po sebi nisu loši jer im je cilj izazvati radost, samo ih ne treba zloupotrebljavati.

Plesu će župljane preko zime podučavati Vlasta Rittig, prvakinja baletne opere HNK. Župnik napominje da je tečaj i oblik druženja, a naučeno će, dodaje, pokazati iduće godine na manifestaciji “Rokovo u Međimurju“.

Diplomirao je povijest na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, pa proučava prošlost župe, a napisao je i knjigu “Draškovec i sv. Rok”. Pokraj crkve dao je postaviti kipove sv. Roka i povijesnih osoba značajnih za taj kraj, među kojima i onaj grofa Mihaela Ivana Althana koji se 1760. zavjetovao sv. Roku da će sagraditi kapelicu ako ih spasi od stočne kuge.

Vlč. Vonić župu je preuzeo 2005., a tri godine poslije osnovana je i udruga “Prijatelji sv. Roka” koja se bavi i humanitarnim radom. Svakog prosinca organizira božićni humanitarni koncert.

O osebujnom župniku župljani uglavnom imajuriječi hvale. – Velečasni je jako pozitivna osoba i odličan govornik. Njegove propovijedi nisu dosadne i nerazumljive. Puno nam govori o važnosti zdravog načina života, kretanja i zdrave prehrane – kaže Danijela Smolek Lengelić, jedna od župljanki koje odlaze na biciklijade. U planu je i planinarenje po zagorskim brežuljcima. Zdrav duh u zdravom tijelu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije